FNV

FNV verzoekt vrijlating ernstig zieke vakbondsmensen in China



De FNV heeft een brief gestuurd aan de minister van Justitie, Zhang Fusen van China met het verzoek tot onmiddelijke vrijlating van twee vakbondsmensen, Yao Fuxin en Xiao Yunliang. De twee zijn ernstig ziek en hebben dringend medische hulp nodig. Al eerder schreef de FNV een brief aan president Hu Jintao van China om te protesteren tegen hun gevangenschap

Yao Fuxin en Xiao Yunliang zitten al ruim 1,5 jaar in de gevangenis voor hun betrokkenheid bij de 'lenteprotesten in 2002 in Liaoyang. Werknemers protesteerden toen tegen de corruptie bij de Liaoyang Ferrous Alloy Factory. Ondanks hun constitutionele recht om te protesteren werden beide gearresteerd en veroordeeld tot respectievelijk 7 en 4 jaar gevangenisstraf.

Volgens Chinees strafrecht hebben gevangenen recht op 'medisch parool' als de gevangene ernstig ziek is en behandeling nodig heeft. Tot op heden is dit geweigerd. Xiao Yunliang is blind aan beide ogen, zijn buik en gezicht zijn opgezwollen, hij vertoont symptomen van lever- en nierziekte en kan niet normaal slapen, ademen en eten. Yao Fuxin heeft een levensbedreigende hoge bloeddruk, hartfalen en verliest regelmatig het bewustzijn, hij kan zijn rechterbeen niet meer gebruiken en is doof aan één oor.

De FNV eist van de Chinese regering de onmiddelijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de twee gevangenen volgens de ILO Conventies.


15 juli 2004