Provincie Gelderland

|                                            |Nr.    |2004-327     |
|                                            |Arnhem,|15 juli 2004 |
KABINET KIEST VOOR GELDERLAND ALS TOPREGIO VOOR VOEDING EN GEZONDHEID

De provincie Gelderland is blij dat het Ministerie van Economische Zaken kiest in zijn toekomstig economisch beleid voor Gelderland als topregio voor voeding en gezondheid. Dit blijkt uit een brief aan staatssecretaris Van Gennip die de provincie als reactie verstuurt naar aanleiding van de beleidsnotitie 'Pieken in de Delta, Gebiedsgerichte Economische Perspectieven'. In deze notitie schrijft de staatssecretaris dat het kabinet in zijn toekomstig economisch beleid meer selectief kansen wil benutten voor kansrijke regio's.

Gelderland bezit volgens EZ twee belangrijke, elkaar aanvullende economische kerngebieden, namelijk rond Wageningen-Ede-Rhenen-Veenendaal en rond Arnhem-Nijmegen. In deze gebieden bevindt zich het hart van de zogenaamde Food- en HealthValley. De lijn die EZ met deze beleidsnota heeft uitgezet, sluit uitstekend aan bij de inzet vanuit de provincie zelf. Sterker nog: de provincies Gelderland en Overijssel bundelen hier de krachten. Gelderland en Overijssel prijzen zich gelukkig met veel kennisinstellingen en bedrijven die behoren tot de absolute wereldtop als het gaat om voeding, gezondheid en technologie. De hier gevestigde universiteiten (Wageningen, Nijmegen, Twente), bedrijven en de oostelijke provincies bundelen hun krachten om in 2015 tot de top-5 van de wereld te horen wat betreft voeding, gezondheid en technologie. Zo worden twee vliegen in één klap geslagen: de Gelderse economie wordt gestimuleerd en de concurrentiepositie van het bedrijfsleven wordt verbeterd.

"Die visie vanuit het Ministerie van EZ is ons hier in Gelderland uit het hart gegrepen en er spreekt ook waardering uit voor onze werkwijze" zegt verantwoordelijk Gelders gedeputeerde Henk Aalderink. "Een paar jaar geleden zijn wij begonnen om kennis, geld en energie geconcentreerd in te zetten op belangrijke economische kerngebieden in Gelderland. Dit beleid heeft al meer dan 25 nieuwe bedrijven opgeleverd en bestaande bedrijven worden innovatiever. En dankzij een meer intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven zijn er ook nieuwe producten ontstaan, zoals een test voor het vroegtijdig opsporen van reuma tot verbetering van de kwaliteit van melk. De waardering en gerichte bijdragen vanuit het Rijk zullen die ontwikkeling versterken."

Noot voor de pers:
Meer informatie over dit persbericht krijgt u bij Francien Knoops, beleidsmedewerker EZ provincie Gelderland (026) 359 91 65 of bij Barbara Veltrop, persvoorlichting (026) 359 90 28.



Provincie Gelderland