VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Snelloket kenniswerkers juist hard nodig

VNO-NCW: Snelloket kenniswerkers juist hard nodig

Den Haag, 15 juli 2004 - VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven vindt dat de FNV nog steeds teveel bezig is met de 'arbeidsmarkt van gisteren'. Dit zegt Schraven in een reactie op de brief van de FNV aan de Tweede Kamer, waarin de vakcentrale kritiek levert op de kabinetsplannen voor versnelde toelating van 'kenniswerkers' tot de Nederlandse arbeidsmarkt. 'De FNV ziet blijkbaar het belang van versterking van de Nederlandse kennisstructuur niet en valt weer terug op de bekende reflex van de afscherming van de Nederlandse arbeidsmarkt tegen elke prijs', aldus Schraven.

De uitspraak van de FNV dat eerst maar duidelijk moet worden naar welke kenniseconomie we streven, en welke kenniswerkers we nodig hebben, getuigt volgens VNO-NCW van weinig inzicht. Juist bedrijven en universiteiten weten precies welke kennis ze nodig hebben en weten deze over de hele wereld te vinden. Het verzet tegen de toelating van jonge buitenlanders is dit verband nog tekenender. Kennisinstellingen moeten het hebben van kennis, creativiteit en nieuwe inzichten van jonge onderzoekers, ongeacht de nationaliteit.

Het kabinet wil werknemers van buiten de Europese Unie die meer verdienen dan 45.000 euro per jaar sneller toegang geven tot de Nederlandse arbeidsmarkt. De FNV vindt deze inkomenseis een verkeerd criterium. Ondernemingsorganisatie VNO-NCW steunt het plan van het kabinet en is het niet eens met de kritiek van de FNV. VNO-NCW noemt de inkomenseis administratief gezien 'het meest eenvoudige en bruikbare criterium'. Andere criteria zijn minder geschikt. Het is lastig een goede definitie voor een kennismigrant te maken. Hierdoor zou de uitvoering van de kabinetsplannen flink bemoeilijkt en vertraagd kunnen worden. En dat is nu net niet de bedoeling. Door de grens van het inkomen voor jonge kenniswerkers bovendien nog wat lager te stellen, zijn de toegangsmogelijkheden voor jonge kenniswerkers ook gegarandeerd.

VNO-NCW vindt het hard nodig dat het snelloket voor kenniswerkers er zo snel mogelijk komt. De markt voor kenniswerkers is een internationale markt. Schraven: 'Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen willen de besten van de hele wereld. Die mensen moet je dus snel, zonder al te veel problemen binnen kunnen halen, want ze kunnen overal aan de slag. Als bedrijven de kennis niet in Nederland kunnen krijgen of naar Nederland kunnen halen, bestaat het risico dat ze hun activiteiten gaan verplaatsen naar de landen waar de kennis wel beschikbaar is. Op d¡e manier raak je hele bedrijven en dus werkgelegenheid kwijt. Dat kan toch zeker niet de bedoeling zijn van de FNV.'
VNO-NCW zou zelfs nog verder willen gaan en dringt er bij het kabinet op aan ook een regeling te treffen voor de partners van kennismigranten, die overigens ook vaak hoog opgeleid zijn. In Frankrijk bestaat een dergelijke regeling al.


---


-
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of anders via Angélique Heijl 06 524 54 939

15 jul 04 14:47