Gemeente Rotterdam

Nr.94
15 juli 2004

Veel nieuwbouw in laatste kwartaal

Eerste halfjaar bouw 1000 woningen gestart

Op 30 juni van dit jaar was gestart met negentien nieuwbouwprojecten, goed voor 1000 woningen. Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) denkt dat dit jaar wel de doelstelling van de 3000 woningen zal worden gehaald. Met name in het laatste kwartaal van dit jaar wordt de start van de bouw van een groot aantal woningen verwacht.

Om het bouwtempo te verhogen is door het huidige college een pakket aan maatregelen samengesteld, om de zogenoemde "Zeven plagen" te bestrijden. Hierbij gaat het om het oplossen van knelpunten met betrekking tot parkeren, milieucontouren, waterberging, bodemsanering, grondexploitatie, procedures en ambtelijke capaciteit. Om verzekerd te zijn van een continue productie in de nieuwbouw en herstructurering worden ook afspraken gemaakt met de verschillende corporaties over hun bijdrage aan die nieuwbouwproductie. Met PWS is overeengekomen dat tot eind volgend jaar maar liefst 1750 woningen worden gebouwd. Com.wonen neemt tussen 1 januari 2004 tot 31 mei 2006 in totaal 1200 nieuwbouwwoningen in productie. Eerder zijn al afspraken gemaakt met WoonbronMaasoevers, Vestia en de Nieuwe Unie.

Ook voor de resterende collegeperiode zijn er in ieder geval ruim voldoende nieuwbouwplannen om de jaarlijkse doelstelling van 3000 woningen te behalen. Voor 2004 staan er 5371 woningen in de planning en voor 2005 9239. Dit blijkt uit de Rapportage Nieuwbouwprogramma 2004, die het College onlangs heeft vastgesteld. In deze rapportage doet het College verslag van de voortgang van de gemeentelijke doelstellingen ten aanzien van de nieuwbouw in de stad uit het collegeprogramma en de Woonvisie.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam