Gemeente Heerlen

15 juli 2004

Gemeente Heerlen en provincie starten breedbandinitiatief in Parkstad-Limburg

Stichting Isidoor opgericht

Stichting Isidoor is opgericht om te komen tot aanleg van een hoogwaardig glasvezelnetwerk. De gemeente Heerlen en de provincie Limburg hebben samen het initiatief genomen voor de versterking van de glasvezelinfrastructuur in Parkstad Limburg. De aanwezigheid van een hoogwaardige en betaalbare digitale infrastructuur versterkt het vestigingsklimaat en geeft een impuls aan innovatieve dienstverlening. Stichting is Isidoor is een samenwerkingsverband waarbij in eerste instantie de gezamenlijk inkoop van glasvezelverbindingen voorop staat. De stichting zal echter tevens dienen als ICT-platform van waaruit nieuwe initiatieven op het gebied van ICT kunnen worden ontplooid.

Samenwerking

Vele partijen uit de non-profitsector hebben enthousiast gereageerd op de plannen. Het Arcus College, Hogeschool Zuyd, Leeuwenborgh Opleidingen, Licom en de gemeente Heerlen zijn de eerste partijen die zich aan de stichting hebben gecommitteerd. De gemeente Heerlen is in de stichting ook vertegenwoordiger van de Parkstad Limburggemeenten Brunssum, Kerkrade, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal en de gemeente Nuth. Deze gemeenten werken ook op andere vlakken van ICT nauw met elkaar samen. Het samenwerkingsverband kan uitgebreid worden met nieuwe partners uit de non-profitsector. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het aansluiten van de ziekenhuizen, voortgezet onderwijs, primair onderwijs en een uitbreiding naar andere gemeenten in Zuid-Limburg.

Toepassingen

Aansluiting op een glasvezelnetwerk biedt betrouwbare, betaalbare en razendsnelle onderlinge dataverbindingen voor ICT-toepassingen. De aangesloten instellingen kunnen zo kosten besparen op communicatieverbindingen. In de toekomst wordt bijvoorbeeld ook gedacht aan kostenbesparing op o.a. centrale servers, databases en security. Bovendien schept een dergelijk netwerk mogelijkheden voor een breed scala aan nieuwe toepassingen, zoals bijvoorbeeld camerabewaking, beeldtelefonie en onderwijs op afstand.

Meer informatie op: www.isidoor.net

GEMEENTE HEERLEN

Concernstaf Communicatie
Reina Cobussen
(045) 56 04 853
r.cobussen@heerlen.nl


-----------------------
p e r s

p e r s

p e r s


---- --
Aarzelend over de drempel
Ervaringen met breedbanddiensten in Nederlandse gemeenten

In het inventariserende en vergelijkende onderzoek "Aarzelend over de drempel" gaat de aandacht uit naar gemeentelijke initiatieven tot het gebruik van breedbandverbindingen in de afgelopen twee jaar. In het rapport komen ervaringen met breedbanddiensten aan bod bij vijftien gemeenten waar momenteel een hoogwaardige infrastructurele voorziening is of wordt aangelegd. Het rapport geeft specifieke informatie over beleid, infrastructuur en planning per gemeente en beschrijft vervolgens in detail de dienstverleningsconcepten die ter tafel zijn gekomen (type dienst, aanbieder, producent, huidige status). Het gaat daarbij niet alleen om gerealiseerde breedbanddiensten, ook voorgestelde maar niet gelanceerde diensten, inmiddels gestopte initiatieven en experimentele dienstconcepten worden geanalyseerd.

Het rapport legt de nadruk op de conceptuele, inhoudelijke en procedurele aspecten rondom het ontwikkelen van diensten voor breedband, en in mindere mate op de techniek van de breedbandinfrastructuur. Er is ruime aandacht voor het hoe en waarom van het falen van veel breedbanddiensten, en ook de redenen waarom perspectiefrijke dienstconcepten toch niet worden doorontwikkeld komen uitgebreid aan bod. Succesfactoren en neveneffecten van breedbanddienstverlening worden beschreven.

Overzicht en inzicht
Het 110 pagina's tellende rapport is midden juli 2004 beschikbaar en besteedt aandacht aan de volgende zaken:

. definities van een dienst voor breedband
. karakteristieken van breedbanddiensten, technisch en inhoudelijk . een gedetailleerd, feitelijk overzicht van breedbanddiensten en daaraan ten grondslag liggend beleid, geordend per gemeente . conclusies over gemeentelijke strategieën bij de ontwikkeling van breedbanddiensten, van eerste idee tot uiteindelijke toepassing . een overzicht van producenten van breedbanddiensten en een lijst van contactpersonen en organisaties, binnen en buiten gemeenten . een overzicht van relevante onderzoeken, rapporten en nota's over het onderwerp

De publicatie is in opdracht van de gemeente Heerlen samengesteld door het European Centre for Digital Communication, een onderzoekseenheid van de Hogeschool Zuyd en de Universiteit Maastricht.

Bestellen
U kunt het rapport (bij)bestellen door overmaking van E 24 (inclusief verzendkosten) op rekening nummer 95 09 24 385 tnv Stichting Hogeschool Zuyd, SNS Bank Heerlen ovv project nr. 768 'rapport breedbanddiensten' en duidelijke vermelding van uw naam en postadres. Zodra wij uw betaling ontvangen hebben wordt het rapport per ommegaande aan u verstuurd.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brecht van Eyndhoven, brecht.vaneyndhoven@ecdc.info. Informatie over andere R&D activiteiten van het European Centre for Digital Communication vindt u op de website http://www.ecdc.info


---- --