Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

COA

COA start met inburgeren in centrale opvang

COA start met inburgeren in de centrale opvang

Rijswijk, 15 juli. Gisteren is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) officieel gestart met het project Inburgeren in de centrale opvang. Dit gebeurde in aanwezigheid van minister Verdonk. Zij woonde op het Rotterdamse Albeda College een les bij met vergunninghouders.

Asielzoekers met een verblijfsvergunning - vergunninghouders - kunnen voortaan direct starten met het inburgeringtraject. Tot nu toe moesten zij daar mee wachten totdat een gemeente hen een woning aanbood. Momenteel wordt in opdracht van het COA door het Albeda College in Rotterdam een proef gehouden met het project Inburgeren in de centrale opvang. De leerervaringen worden direct meegenomen zodat in september het project landelijk kan worden ingevoerd. Het COA biedt ongeveer duizend vergunninghouders de mogelijkheid hiervan gebruik te maken. De vergunninghouders volgen de cursussen Nederlands als 2e taal en Maatschappijoriƫntatie. Naast deze twee cursussen biedt het COA ook mogelijkheden diploma's uit het herkomstland te vertalen en te waarderen en wordt er gewerkt met een persoonlijk portfolio. De vergunninghouder ontvangt een certificaat als bewijs van deelname, met daar op vermeldt het behaalde niveau. Het COA verzorgt aansluitend een overdrachtsdossier van de vergunninghouder, dat aan de gemeente waar de vergunninghouder zich huisvest, wordt overgedragen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verzorgt de opvang van asielzoekers. Verdeeld over heel Nederland plaatst het COA asielzoekers in opvangcentra of huizen totdat over hun asielaanvraag een beslissing is genomen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het COA is een Zelfstandige Bestuursorgaan en valt onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie.