Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Terugkeer militairen SFIR 3 uit Irak

De militairen van de hoofdmacht van SFIR 3 keren zaterdag 17 juli terug op vliegbasis Eindhoven. Zij worden verwelkomd door de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Marcel Urlings. De militairen hebben de afgelopen vier maanden deelgenomen aan het derde Nederlandse detachement van de Stabilisation Force Iraq (SFIR 3). Onder hen bevindt zich de detachementcommandant luitenant-kolonel Richard van Harskamp, die het commando heeft overgedragen aan luitenant-kolonel Kees Matthijssen.

Tijdens een korte plechtigheid op de vliegbasis Eindhoven meldt commandant Van Harskamp zijn eenheid terug bij zijn bevelhebber. Hij doet dit in aanwezigheid van familie en vrienden van de uitgezonden militairen. Daarnaast geeft Van Harskamp het naambord van Seedorf terug aan de rechtmatige eigenaar, de burgemeester van de gemeente Seedorf. Het naambord heeft de afgelopen vier maanden voor het kamp in As Samawah geprijkt.

Met de terugkeer van SFIR 3 sluiten de militairen een bijdrage aan SFIR van vier maanden af. In de afgelopen maanden hebben zij bijgedragen aan de veiligheid en stabiliteit in de provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak.

Nederland levert sinds augustus 2003 met ongeveer 1350 militairen van de landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee een bijdrage aan SFIR. De Nederlandse militairen vallen onder Brits commando.