Provincie Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland krijgt 6,1 miljoen euro van het Rijk voor externe veiligheid

Het Rijk heeft een bedrag van 6,1miljoeneuro beschikbaar gesteld voor de aanpak van externe veiligheid in de provincie Zuid-Holland. Voor heel Nederland is een bedrag van 20miljoeneuro gereserveerd. Zuid-Holland is de eerste provincie die geld van het Rijk ontvangt. Dit is in lijn met het feit dat Zuid-Holland ook als eerste haar projectvoorstellen bij VROM heeft ingediend.

Met het bedrag van 6,1 miljoen euro kan gestart worden met de projectvoorstellen die de kwaliteit van de externe veiligheid in Zuid-Holland verbeteren. De provincie kan nu nadere afspraken gaan maken met de regionale organisaties over de uitvoering van de projecten. Provincie heeft in nauwe samenwerking met milieuorganisaties en met de verschillende regio's een groot aantal plannen ontwikkeld die invulling kunnen gegeven aan de beoogde kwaliteitsimpuls. Er kan bijvoorbeeld gestart worden met het versneld uitvoeren van risico-inventarisaties en vergunningen kunnen worden aangepast op het gebied van externe veiligheid. Een nauwere regionale samenwerking moet ervoor zorgen dat er beter zicht komt op risico's en er adequater kan worden ingegrepen. Bij externe veiligheid gaat het om de veiligheid van de omgeving in relatie tot gevaarlijke stoffen.

Meer projecten dan geldNiet alle plannen kunnen worden uitgevoerd voor de toegezegde 6,1 miljoen euro. De kwaliteit van de plannen die door verschillende organisaties bij de provincie Zuid-Holland zijn ingediend was echter erg hoog. Totaal is er een bedrag van 15,5miljoeneuro nodig om alle projecten in Zuid-Holland uit te voeren. Gedeputeerde Staten hebben daarom de Staatssecretaris gevraagd nog eens 9,4 miljoen euro extra beschikbaar te stellen om alle kwaliteitsprojecten uit te kunnen voeren.

AchtergrondIn december 2003 heeft het ministerie van VROM aangekondigd dat zij een kwaliteitsimpuls wil bewerkstelligen ten aanzien van de uitvoering en handhaving voor externe veiligheid. In maart 2004 heeft de provincie Zuid-Holland haar plannen bij het Rijk ingediend. Voor de jaren 2004 en 2005 is landelijk een bedrag van 20miljoeneuro beschikbaar. VROM heeft aangegeven per 2006 een structurele regeling in te stellen, waarbij de kwaliteit van externe veiligheid structureel ondersteund gaat worden.Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22