Gemeente Haarlem


15 juli 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

196/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Voortgang bouw moskee Reinaldapark

Voorlopige voorziening afgewezen

Op 13 juli 2004 wees de Rechtbank Haarlem een verzoek af om de bouw van de moskee in het Burgemeester Reinaldapark stil te leggen. De Stichtingen Wijkbelangen Parkwijk-Zuiderpolder, Nieuwe Amsterdamse Buurt en Oude Amsterdamse Buurt dienden dit verzoek om voorlopige voorziening in. De door de gemeente afgegeven bouwvergunning voor de eerste fase van de Turkse moskee blijft hiermee van kracht.

De gemeente Haarlem heeft geruime tijd gezocht naar een geschikte locatie voor het bouwplan en uiteindelijk twee locaties in het Reinaldapark onderzocht. Dit zijn de locatie "posthuis" in de zuidwesthoek van het park, waarnaar de voorkeur van de stichtingen uitgaat, en de door de gemeente gekozen locatie "tennisbaan" in de noordwesthoek van het park.
De gemeente maakte haar keuze op planologische, landschappelijke en financiële gronden:
- op de locatie waar de moskee gerealiseerd zal worden, heeft van oudsher bebouwing gestaan (tot voor kort stond er een boerderij) en dit deel van het gebied is nooit als park bestemd geweest;
- de landschappelijke inpassing van de moskee tast het park op deze locatie niet ernstig aan en verstoort de bestaande zichtlijnen niet;
- de kosten van de bodemsanering van dit deel van het park zijn beduidend lager dan van de locatie "posthuis".
Bovendien leidt de geplande herinrichting van de noordwesthoek tot een verbeterde entree van die kant van het park.

De Rechtbank stelde de gemeente in het gelijk en oordeelde dat er voldoende ruimtelijke en landschappelijke onderbouwing geleverd is.

In het bezwaar voerden de stichtingen ook aan dat zij meer parkeeroverlast voor de buurt verwachten met de komst van de moskee. De Rechtbank oordeelde dat daarvoor onvoldoende bewijzen aangeleverd zijn. Zij stelde dat er wellicht op hoogtijdagen een zoveel groter aantal bezoekers te verwachten is dat enige parkeeroverlast in de wijk(en) het gevolg kan zijn, maar dat dit aantal dagen zo gering is, dat het geen grond is om de bouwvergunning te schorsen.

De gemeente is zeer positief gestemd dat de voorbereiding van de bouw van de moskee in het Reinaldapark hierdoor geen verdere vertraging oploopt.

Heleen van Loenen
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl
---- --