Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 15 juli 2004

Geen bouwvak voor orang oetan Sandy

Orang oetan-vrouw Sandy (22) van Apenheul is een waar technisch talent. De technische dienst (TD) en de dierverzorgers kunnen alles in haar verblijf nog zo goed vastbouten, of Sandy bedenkt wel een manier om het weer los te krijgen. Onvermoeibaar en vol vernuft sloopt ze door: lampen, waterleidingen, centimeters dikke glazen ruiten en zelfs het pleisterwerk van de muren zijn niet veilig. En omdat Sandy geen bouwvak kent, blijven ook de TD en de dierverzorgers maar door-repareren.

De lampen in Sandy's verblijf zijn "vrachtwagen-proof", maar keer op keer weet ze ze van de muur te krijgen of stuk te slaan. Met stenen, die ze in haar buitenverblijf vindt, heeft Sandy al voor duizenden euro's aan ruiten vernield door er "prachtige" sterren in te tikken. Daarbij gaat het om 4 cm dik gelaagd glas, waar je normaal gesproken met een moker nauwelijks doorkomt. Al drie maal hebben de dierverzorgers het buitenverblijf helemaal steenvrij gemaakt, maar Sandy graaft gewoon diepe gaten op zoek naar bruikbare exemplaren. Daarmee muren af te bikken en drinknippels los te tikken is haar nieuwste hobby. Stokken, takken en brokken hout zijn ook heel dankbaar om technisch kattenkwaad mee uit te halen. Sandy morrelt ermee aan sloten en probeert er afvoeren mee te verstoppen. Alle moeren in haar verblijf zijn al vastgelast, maar dankzij een combinatie van drukwerk en kracht krijgt Sandy er af en toe toch weer een losgedraaid. Soms gebruikt ze zelfs haar nagels als schroevendraaier. En met zo'n forse moer (M-20 voor de insiders) kan ze met eindeloos geduld weer heel wat vernielzuchtig tikwerk beginnen.

Het is bekend dat orang oetans hoog intelligente mensapen zijn, die lang en diep over ingewikkelde problemen kunnen nadenken, om vervolgens met verfijnde kracht, geduld en inzicht aan het werk te gaan. Ook al duurt het een week, ze zullen en moeten de klus klaren die ze in hun hoofd hebben. Waarom de ene orang oetan die drang veel sterker heeft dan de ander, is onbekend. Van de 10 orang oetans in Apenheul is Sandy gelukkig de enige met deze hobby; anders zou de TD zelfs in de bouwvak nog nachtdiensten moeten gaan draaien.

De dierverzorgers proberen Sandy uiteraard zoveel mogelijk afleiding te geven. Regelmatig mag ze naar een ander verblijf (binnen of buiten). Ze mag spelen met de jonge orang oetans in de groep (wat ze overigens graag doet) en ze krijgt haar voedsel zo aangeboden dat ze er een flinke tijd zoet mee is. Maar iedere keer als de dierverzorgers van hun koffiepauze terugkomen houden ze hun hart vast: "wat zou Sandy nu weer hebben uitgespookt?" Het zijn altijd bezoekers die de dierverzorgers erop attent maken dat Sandy weer aan het beunen is, want ze haalt het kattenkwaad natuurlijk niet uit als de verzorgers in de buurt zijn. Vandaar dat ook alleen een bezoeker het gelukt is deze foto's te maken.

Apenheul is iedere dag in de bouwvak (juli en augustus) geopend van 9.30 tot 18.00 uur. Daarna t/m 1 november van 9.30 tot 17.00 uur.


- - - einde bericht - - -


Ingezonden persbericht