Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

15-07-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Verslag persontmoeting EP-voorzitter Cox en minister-president Balkenende

Minister-president Balkenende heeft op 15 juli de voorzitter van het Europees Parlement Pat Cox en de leiders van de politieke partijen van het Europees Parlement ontvangen in Den Haag. Tijdens een persontmoeting met Parlementsvoorzitter Cox gaf Balkenende aan dat een intensieve samenwerking tussen het Voorzitterschap van de Raad en het Europees Parlement van groot belang is. Balkenende noemde daarbij het Europees Parlement 'een soort collectief geweten van Europa'.

Balkenende liet weten dat er is gesproken over de verdere ontwikkelingen rondom de Europese Grondwet en over de voordracht van de heer Barroso als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, waarover het Europees Parlement woensdag beslist. Balkenende sprak de hoop uit dat het Europees Parlement Barroso volgende week zal steunen. Hij benadrukte het feit dat Barroso unaniem is gekozen door de regeringsleiders. Balkenende noemde Barroso een man van de dialoog, iemand die niet terugschrikt voor het nemen van beslissingen, die de Commissie richting kan geven en iemand die een duw kan geven aan de economische groei en aan het verhogen van de veiligheid.

Er is verder stilgestaan bij de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap, waarbij met name aandacht is besteed aan de aanpak van de administratieve lasten. Balkenende gaf daarbij aan dat zowel de Europese Raad als de Europese Commissie en het Europees Parlement verantwoordelijkheid dragen voor de vermindering van de regeldruk en hij constateerde dat die gezamenlijke bereidheid er ook is.Tenslotte is gesproken over de concrete wetgevingsagenda voor het komende half jaar. Balkenende verzekerde het Europees Parlement dat zij zijn volledige steun hebben bij het streven om, ondanks het feit dat er dit jaar zowel een nieuw Parlement als een nieuwe Commissie aantreedt, weer 'back to business' te gaan.

http://www.eu2004.nl/20040715-21107-W