Gemeente Dongen


Sanering ongezuiverde lozingen buitengebied 15-07-2004 09:00

Dongen sluit percelen aan op riolering

Na 1 januari 2005 is het niet meer toegestaan om huishoudelijk (en bedrijfs-) afvalwater ongezuiverd te lozen. In Dongen zijn 62 percelen nog niet aangesloten op de gemeentelijke riolering. De gemeente Dongen kiest voor de verbrede zorgplicht en wil de perceeleigenaren een oplossing bieden. Binnenkort wordt een inventarisatie gemaakt welke percelen voor aansluiting op de riolering en welke voor een minizuivering (IBA-systeem) in aanmerking komen. De aanleg van riolering voor alle 62 percelen zou een zeer kostbare ingreep zijn. Daarom krijgen perceeleigenaren waarvan de aansluiting op het riool ver boven het drempelbedrag ligt, een IBA-systeem aangeboden.
Voor de gebruiker is er geen verschil. De gemeente verzorgt, net als bij de aanleg van een riolering, de voorbereiding, aankoop, aanleg en onderhoud van het systeem.

Financiële gevolgen
Ieder pand in de gemeente Dongen dat op het gemeentelijk rioolstelstel wordt aangesloten betaalt aansluitrecht. Dit is een eenmalige eigen bijdrage van 426,30. Daarnaast wordt voor iedere aansluiting jaarlijks rioolrecht betaald aan de gemeente en verontreinigingsheffing aan het Waterschap Brabantse Delta. Vanaf het moment dat de gemeente riolering aanlegt of een IBA-systeem plaatst moet de perceeleigenaar rioolrecht gaan betalen.

Milieu
Door de saneringsmaatregelen verdwijnen 62 ongezuiverde lozingskanalen. Hierdoor stopt de vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater door huishoudelijk afvalwater. De maatregelen zijn goed voor het milieu en dragen bij aan een schone leefomgeving voor mens en dier.