European Commission

IP/04/928

Brussel, 15 juli 2004

Nieuwe gestroomlijnde financiering voor het Europees Sociaal Fonds en het sociaal beleid

De Commissie heeft een pakket voorstellen goedgekeurd voor de stroomlijning en de doelgerichte inzet van de financiële middelen voor het werkgelegenheids- en sociaal beleid van de EU. Het nieuwe Europees Sociaal Fonds (ESF) voor 2007-2013 zal de financiering koppelen aan het beleid ter bevordering van de werkgelegenheid en ter versterking van de economische en sociale samenhang in de Europese werkgelegenheidstrategie (EWS). Met minder bureaucratie, eenvoudigere regels en meer decentralisatie naar de lidstaten toe zal het gemakkelijker te beheren zijn en zal het beter zijn toegerust om de nieuwe uitdagingen als gevolg van de uitbreiding, de vergrijzing van de bevolking en de mondialisering aan te pakken. Het zal ten uitvoer worden gelegd door een nieuw programma dat de financiering van andere acties ter ondersteuning van het werkgelegenheids- en sociaal beleid van de Commissie zal rationaliseren.

"Dit zijn initiatieven om enkele van de moeilijkste uitdagingen aan te pakken waarmee mensen in hun dagelijkse leven worden geconfronteerd - banen, armoede en discriminatie" aldus Stavros Dimas, commissaris voor Werkgelegenheid en sociale zaken. "Door onze inspanningen op deze kwesties te richten en door de versterking van het vermogen van de nationale regeringen om deze effectiever aan te pakken, kan Europa echt het verschil uitmaken."

Het doel van het ESF blijft te investeren in mensen. Het menselijk kapitaal is de sleutelfactor van de hervorming van de arbeidsmarkten en de totstandbrenging van economische welvaart. Het ESF zal 2 van de 3 doelstellingen voor de financiering van de samenhang in het nieuwe financiële kader bestrijken. Het zal door de Europese Raad bekrachtigde sleutelgebieden voor actie ondersteunen: werknemers en bedrijven meer aanpasbaar maken; mensen aan het werk helpen; voorkomen van werkloosheid; verlengen van het arbeidsleven; bevorderen van de integratie van randgroepen en kansarmen; en bestrijden van discriminatie. Overeenkomstig het voorstel van de Commissie zou het ESF goed zijn voor 20-25 procent van de totale financiering voor maatregelen op het gebied van de samenhang.

Gelijke kansen voor vrouwen en mannen zullen worden bevorderd in combinatie met specifiek op vrouwen gerichte acties. Goed bestuur en opbouw van instellingen zal ook een prioriteit zijn. In de geselecteerde projecten met zal milieuzorgen rekening worden gehouden.

In het kader van de nieuwe Doelstelling 1 "convergentie - groei en werkgelegenheid" zal het ESF zich richten op de minst ontwikkelde lidstaten en regio's. Ingevolge de uitbreiding worden nu meer lidstaten en regio's aangemerkt als "minst ontwikkeld" met een BBP per hoofd van de bevolking lager dan 75 procent van het EU-gemiddelde en de werkgelegenheids- en armoedekloven zijn verdubbeld.

In het kader van de nieuwe Doelstelling 2 "regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid" zal het ESF in de landen die niet in aanmerking komen voor financiering in het kader van Doelstelling 1 financiële steun verlenen aan projecten op nationaal niveau in gebieden die geconfronteerd worden met economische en sociale veranderingen of herstructureringen als gevolg van de mondialisering.

De Commissie heeft ook een voorstel voor een nieuw programma - PROGRESS - goedgekeurd dat vijf gebieden zal bestrijken: werkgelegenheid; sociale bescherming en integratie; arbeidsvoorwaarden; antidiscriminatie en verscheidenheid; en gendergelijkheid. Ter aanvulling van de acties in het kader van het Europees Sociaal Fonds zal het programma financiële steun verlenen aan studies, bewustmakingscampagnes, uitwisselingen van informatie en goede praktijken, monitoring- en evaluatieactiviteiten en netwerkinginitiatieven. Het zal de "open coördinatiemethode" voor beleidsuitwisselingen tussen de lidstaten op het gebied van werkgelegenheid en sociale bescherming onderbouwen. De Commissie stelt voor dat voor het programma een begroting van iets meer dan 600 miljoen euro over een periode van 7 jaar wordt vastgesteld. Voorstellen over "ondersteuning van de sociale dialoog, vrij verkeer van werknemers en demografische analyse" zullen later worden gedaan.