European Commission

IP/04/927

Brussel, 15 juli 2004

De nieuwe instrumenten voor het hervormde cohesiebeleid (2007-2013)

De Europese Commissie heeft vandaag voorstellen voor vijf nieuwe verordeningen voorgelegd voor de hervorming van het cohesiebleid voor de periode 2007-2013^ . Het verordeningenpakket omvat een algemene verordening met gemeenschappelijke bepalingen voor alle instrumenten, alsook specifieke verordeningen voor het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Cohesiefonds. Bovendien wordt er een nieuwe verordening voorgesteld die in een facultatief kader voor de lidstaten en de regio's voorziet om instanties voor grensoverschrijdende samenwerking in te stellen.

Algemene verordening. In de nieuwe algemene verordening worden gemeenschappelijke beginselen, regels en normen vastgesteld voor de tenuitvoerlegging van het EFRO, het ESF en het Cohesiefonds. Op basis van het beginsel van gedeeld beheer tussen de Unie en de lidstaten en regio's, worden er in deze verordening een nieuwe programmeringsprocedure, alsmede gemeenschappelijke normen voor financieel beheer, controle en evaluatie vastgesteld. Het nieuwe systeem van hervormde tenuitvoerlegging zal een eenvoudiger, proportioneel en meer gedecentraliseerd beheer van de Structuurfondsen en het Cohesiefonds mogelijk maken.

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het is de taak van het EFRO om investeringen te bevorderen en te helpen de regionale onevenwichtigheden in de Unie te helpen verkleinen. De financieringsprioriteiten hebben onder meer betrekking op research, innovatie, milieuvraagstukken en risicopreventie, terwijl ook de infrastructuren, vooral in de minst ontwikkelde regio's, een belangrijke rol blijven spelen.

Europees Sociaal Fonds (ESF). Het ESF ondersteunt maatregelen en prioriteiten die gericht zijn op het scheppen van meer en betere arbeidsplaatsen, de verbetering van de kwaliteit en de productiviteit van arbeid en de verbetering van sociale integratie en samenhang. Het Fonds wordt gebruikt in overeenstemming met de richtsnoeren en aanbevelingen van de Europese werkgelegenheidsstrategie (EWS).

Cohesiefonds. Het Cohesiefonds steunt interventies op de gebieden milieu en trans-Europese netwerken. Het is bestemd voor lidstaten met een bruto nationaal inkomen (BNI) van minder dan 90% van het communautaire gemiddelde. Volgens de huidige statistieken zal het Fonds voor de tien nieuwe lidstaten alsook Griekenland en Portugal gelden. In de toekomst zal het Cohesiefonds samen met het EFRO bijdragen aan meerjarige, gedecentraliseerd beheerde investeringsprogramma's, en voor afzonderlijke projecten niet afhankelijk zijn van de goedkeuring door de Commissie.

Europese groepering voor grensoverschrijdende samenwerking (EGCC). Op basis van artikel 159 van het Verdrag en met het doel, de bestaande hindernissen voor grensoverschrijdende samenwerking te elimineren, wordt er een nieuw rechtsinstrument voorgesteld dat in een facultatief kader voorziet voor de instelling van Europese samenwerkingsinstanties. Deze instanties zouden een rechtspersoonlijkheid krijgen die nodig is voor de tenuitvoerlegging van programma's op het gebied van de grensoverschrijdende samenwerking en functioneren op basis van een overeenkomst die tussen de betrokken nationale, regionale, lokale en andere openbare autoriteiten gesloten wordt.

Nadere informatie:

http://europa.eu.int/comm/regional_policy/index_en.htm
---

Zie IP/04/925 van 15 juli 2004.