Gemeente Goes


Uit de gemeenteraad van 15 juli
Elke maand vindt u op deze pagina een korte toelichting op de besluitvorming van de gemeenteraad.

Vaststellen van de Voorjaarsnota 2004
De gemeenteraad heeft donderdag na uitvoerige discussie de voorjaarsnota 2004 vastgesteld.
In de voorjaarsnota doet het college van burgemeester en wethouders voorstellen voor de meerjarenbegroting 2005-2008. Ook de gemeente Goes ontkomt niet aan bezuinigingen. In 2005 moet er ruim 2 miljoen bezuinigd worden. Het college deed de raad een aantal voorstellen om die bezuinigingen te realiseren. Zo wilde het college de OZB volgend jaar extra verhogen De gemeenteraad ging daar niet mee akkoord. De afvalstoffenheffing zou volgens burgemeester en wethouders met 31% verhoogd moeten worden. De meerderheid van de raad stak daar een stokje voor en wilde een verhoging van slechts 15% omdat zij de lasten voor de Goese burger niet te veel wil verzwaren. De lijst met verdere bezuinigingen werd met hier en daar wat aanpassingen overgenomen door de raad. Ook verschillende fracties kwamen met alternatieve bezuinigingen. Het college zal waar het mogelijk is rekening houden met de voorstellen van de fracties. De meerderheid van de gemeenteraad steunde een motie van PvdA, CDA en SGP/ChristenUnie om geld beschikbaar te stellen voor de renovatie van het dorpshuis in Wilhelminadorp. In oktober praat de gemeenteraad verder over de begroting voor 2005. In het najaarsnummer van Samenspel leest u meer over de bezuinigingen.
Na het vaststellen van de voorjaarsnota volgde nog een gewone raadsvergadering. Daarin werden onder andere de volgende onderwerpen besproken:

Evaluatie gedoog- en preventiebeleid softdrugs
Samen met de andere gemeenten rond de Oosterschelde is er de laatste zes jaren een weloverwogen beleid gevoerd wat betreft softdrugs. Het doel van dit beleid was en is de consumentenmarkten van soft - en harddrugs gescheiden te houden door een relatief laagdrempelig aanbod van softdrugs te gedogen. In Goes zijn nu twee (gedoogde) coffeeshops. Uit de evaluatie blijkt dat er constructief samengewerkt wordt door de betrokken partijen. Er zijn nagenoeg geen overtredingen geconstateerd en er is geen sprake van overlast in en om de coffeeshops. Aan het doel om verstandig gebruik te bevorderen, kwalijke ontwikkelingen tijdig te signaleren, de drempel naar hulpverlening te verlagen en advies en informatie te geven, wordt goed invulling gegeven. Ook de verschillende activiteiten op het gebied van drugspreventie, bijvoorbeeld gericht op brugklassers, zijn positief geëvalueerd. Het Goese gedoog- en preventiebeleid wordt door een aantal andere gemeenten als inspirerend voorbeeld gezien. De gemeenteraad heeft ingestemd met de evaluatie.

Wonen boven winkels
De raad vindt het een goed idee om te onderzoeken in hoeverre boven winkels in de binnenstad gewoond kan worden. Daarmee wordt de leefbaarheid, de levendigheid en de beeldkwaliteit van de binnenstad verhoogd. De raad heeft geld beschikbaar gesteld om per pand te onderzoeken wat de mogelijkheden en kosten zijn om de bovenverdieping (opnieuw) bewoonbaar te maken.

Parkeren langs de Piet Heinstraat
Het al enige tijd braakliggende terrein 'kavel Pik' aan de Piet Heinstraat wordt na de zomer ingericht als parkeerterrein voor ruim 150 auto's. Daarmee ontstaat er vervangende parkeerruimte voor de Markt, die in het kader van het masterplan binnenstad opnieuw en autovrij zal worden ingericht. Het nieuwe parkeerterrein zal vermoedelijk vier jaar dienst doen, omdat daarna op andere plaatsen inmiddels voldoende parkeermogelijkheden zijn. De plantekening van dit parkeerterrein, waarvan de ingang aan de Lijnbaan is gesitueerd, ligt momenteel ter inzage.

Extra geld voor Museum
In 2003 heeft de gemeenteraad 350.000,-- beschikbaar gesteld voor de verbouw en herinrichting van het Museum aan de Singelstraat gebaseerd op de toenmalige gegevens. Het ontwerp was toen nog volop in ontwikkeling en nauwkeurige berekeningen waren nog niet mogelijk Inmiddels is duidelijk dat het bedrage niet toereikend is en de gemeenteraad heeft donderdag dan ook nog 292.000,-- extra beschikbaar gesteld.