Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Sociale veiligheid openbaar vervoer in 2003 verbeterd

De veiligheid van de reiziger in bus, tram en metro laat in 2003 een sterke verbetering zien ten opzichte van voorgaande jaren. Dit geldt zowel voor het veiligheidsgevoel van reizigers als meegemaakte incidenten door reizigers en personeel. Dat blijkt uit cijfers die minister Karla Peijs vandaag bekendmaakt.

Voor het personeel is in 2003 een daling te zien van het aantal meegemaakte incidenten, van 66% in 2002 naar 62% in 2003. Bij de reizigers is er een daling van 27% in 2002 naar 22% in 2003. Ook het onveiligheidsgevoel bij reizigers is gedaald, van 24% naar 18%. Daartegenover is het onveiligheidsgevoel van het personeel juist gestegen (52% naar 54%). Dit is geheel te wijten aan een lagere waardering onder het buspersoneel. Net als in voorgaande jaren vinden reizigers de bus het meest veilig, maar de tram en metro lopen hun achterstand in.

De maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen om de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren, komen voort uit het zogenoemde Aanvalsplan sociale veiligheid van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Justitie.

Meer informatie in het persbericht, de Kamerbrief (volgt) en de monitors op www.kenniscentrumsv.nl