Politie Friesland

Politieberichten 15/7 (13.00 uur) t/m 16/7 (07.00 uur)

Fryslân 16-07-2004 - Voor meerdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Ee: schuurbrand
Donderdag verleende de politie omstreeks 14.00 uur assistentie aan de brandweer tijdens een schuurbrand aan de Winiasreed. Er raakte niemand gewond. In een schuur op het erf van een boerderij was brand ontstaan. Het aanwezige vee werd tijdig uit de schuur gehaald. De brandweer van Anjum was snel ter plaatse. Met ondersteuning van de brandweer van Dongeradeel was het vuur snel onder controle. De brandweer kon echter niet voorkomen dat de schuur aanzienlijke brand- en blusschade opliep. Daarnaast ging een tractor die in de schuur geparkeerd stond geheel verloren. Volgens de brandweer is kortsluiting in de tractor de vermoedelijke oorzaak van de brand.
Op het dak van de schuur zaten asbestplaten. In verband met mogelijk asbestgevaar werden omwonenden via Omrop Fryslân radio geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Dit asbestalarm was echter van korte duur omdat de brandweer de situatie snel onder controle had. Brandweerlieden constateerden dat er slechts een geringe hoeveelheid asbest vrijgekomen was. Het daalde in de directe nabijheid van de brand neer op het erf van de boerderij. In verband met het vrijgekomen asbest stelde de afdeling Milieu van politie Fryslân een onderzoek in.

Dokkum: diefstal met geweld en bedreiging - vervolg-
Zie ook politieberichten van 12/7 (13.00 uur) t/m 13/7 (07.00 uur). Woensdag is een 26-jarige inwoner van Dokkum aangehouden in verband met de diefstal met geweld aan de Oostersingel van afgelopen maandag. De verdachte heeft een bekentenis afgelegd en is in overleg met de officier van justitie ingesloten. De politie kwam de verdachte op het spoor naar aanleiding van een tip. Het geld wat de verdachte had weggenomen, is deels gebruikt voor de aankoop van verdovende middelen. Het restant had de verdachte nog in zijn bezit en is in beslag genomen. Het geld gaat naar de rechtmatige eigenaar terug. Een 26-jarige inwoonster van Dokkum heeft aangifte gedaan van diefstal, bedreiging en mishandeling. Een 29-jarige inwoner van Ryptsjerk deed aangifte van bedreiging.
Bolsward: belediging
Donderdag omstreeks 12.00 uur werd op de Dijkstraat een 60-jarige inwoner van Bolsward aangehouden voor belediging ten opzichte van een parkeercontroleur, een 50-jarige inwoner van Menaldum.

Heerenveen: belediging en bedreiging
Donderdag omstreeks 14.05 uur werd op de Compagnonsstraat een 38-jarige automobilist uit Roden gecontroleerd. Hij belde terwijl hij reed niet handsfree. Toen hij daarover werd aangesproken, begon hij de politiemensen uit te schelden en te beledigen.

Harlingen: openbare dronkenschap
Donderdag omstreeks 15.10 uur werd op een bankje op de Stationsweg een 31-jarige inwoner van Harlingen aangetroffen. Hij had behoorlijk gedronken en viel het verkeer lastig. Ook zat hij een flesje bier op te drinken op de openbare weg. De man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 14.25 uur werd op de Weaze een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangetroffen. Hij droeg drie tassen bij zich en de prijskaartjes van een schoenenwinkel hingen daar nog aan. Toen hij aangesproken werd, erkende hij de tassen gestolen te hebben bij een schoenenzaak aan de Nieuwestad. Hij is overgebracht naar het bureau en een 25-jarige inwoonster uit Oudebildtzijl heeft hiervan aangifte gedaan. De verdachte is in verzekering gesteld.

Bolsward: snelheidsovertreding
Donderdag omstreeks 16.00 uur werd geconstateerd dat een 42-jarige automobilist uit Groningen met 190 km per uur reed over de Rijksweg A7, terwijl 120 km per uur is toegestaan. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: snelheidscontrole
Donderdag tussen 14.00 uur en 15.00 uur werd op de Groningerstraatweg, buiten de bebouwde kom, een snelheidscontrole gehouden en van 15.00 uur tot 16.00 uur op de Cammiongabrug. In totaal werden zeven bekeuringen uitgeschreven en een keer voor het niet dragen van de gordel.

Grou: verkeerscontrole
Donderdag werd tussen 11.30 uur en 17.00 uur een algemene verkeerscontrole gehouden op de Rijksweg A32 tussen Leeuwarden, Grou en Akkrum
Resultaat:
Een mini proces-verbaal voor overschrijding maximun snelheid. Betrokkene reed 160 km per uur en zes verbalen voor mobiel bellen tijdens het rijden en een verbaal voor een verlopen APK.

Harlingen: vernieler aangehouden
Donderdag omstreeks 17.50 uur stond een 48-jarige automobilist uit Assenede te tanken bij een benzinestation aan de Spoorstraat. Terwijl hij afrekende kwam een man naar de auto toegelopen en frommelde wat aan de voorzijde van de auto. De vrouw van de 48-jrige en de pompbediende zagen dat de man de kentekenplaat van de auto eraf had gehaald. De verdachte was inmiddels weggelopen Op de Zuidoostersingel kon hij worden aangehouden en is hij overgebracht naar het bureau.

Marssum: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.20 uur vond op de Ritsumasyl een aanrijding plaats.Een 56-jarige fietster uit Marssum reed over het fietspad en volgens haar op de rechterzijde. In een bocht zag zij niet de tegemoetkomende 36-jarige fietster uit Leeuwarden. Ondanks een uitwijkpoging kwamen de beide fietsters met elkaar in botsing. De 56-jarige is door de politie naar MCL Zuid gebracht voor behandeling en kon daarna weer naar huis.

Sint Annaparochie: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 16.20 uur vond op de Middelweg-oost een aanrijding plaats.Een 43-jarige automobilist uit Sintjacobiparochie reed over Middelweg-oost, komend uit de richting Sint Annaparochie. Een 80-jarige fietster uit Sint Annaparochie reed over het fietspad van de Middelweg-oost en kwam ook uit de richting Sint Annaparochie. De 80-jarige stak de weg over bij de oversteekplaats en keek niet uit. Om een aanrijding te voorkomen remde de 43-jarige, maar de 80-jarige belandde op de motorkap en raakte met het hoofd de voorruit. De 80-jarige is door de politie naar MCL Zuid gebracht voor behandeling.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 19.20 uur werd in een supermarkt aan de Burgemeester Kuperusplein een 32-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een pakje sigaretten weggenomen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 33-jarige inwoonster van Heerenveen.

Leeuwarden: belediging politie
Donderdag omstreeks 21.00 uur werd op de M.H. Trompstraat een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. De verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Lemmer: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 21.40 uur werd op de Straatweg een 22-jarige automobilist uit Gelsenkirchen (Duitsland) gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 1105 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur. In overleg met de Officier van Justitie is zijn rijbewijs op het bureau gebleven. Tevens droeg de verdachte geen gordel.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.45 uur werd op het Europaplein een 34-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 860 ug/l. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.