Time : 8:47:51 AM
Date : Friday, July 16, 2004
Sender Name: Cour des comptes - Rekenhof

Het Rekenhof heeft aan het federale parlement zijn verslag over het waarborgen van een minimale dienstverlening inzake basispolitiezorgbezorgd.

Twee jaar na de politiehervorming kan de doelstelling om de bevolking een minimale politiedienstverlening te bieden die gelijkwaardig is over het gehele grondgebied, niet bereikt worden zonder bijkomende maatregelen.

Het Rekenhof heeft immers het volgende vastgesteld:

(1) De federale normen die de minimale dienstverlening inzake basispolitiezorg definiëren, zijn ontoereikend om een gelijkwaardige dienstverlening over het gehele grondgebied te verzekeren.

(2) De federale overheid heeft niet nagegaan of de verplichte minimumbezetting van elke politiezone volstaat om de minimale dienstverlening te organiseren. Volgens de schatting van het Rekenhof is de verplichte minimumbezetting daartoe ontoereikend in meer dan een kwart van de politiezones.

(3) De affectatie van politieagenten bij de lokale politie gebeurt uitsluitend op vrijwillige basis, waardoor er geen garantie is dat de personeelsbehoeften van de zones ingevuld worden, zelfs wanneer ze al met een personeelstekort kampen. De maatregelen die genomen zijn om dat probleem te verhelpen, zijn onvolledig of tijdelijk.

Daarnaast wordt erop gewezen dat geen enkele federale dienst de opdracht heeft een systeem te organiseren om na te gaan of de politiezones de normen respecteren, noch op het vlak van de minimale dienstverlening, noch wat de minimumbezetting betreft.

De diverse tekortkomingen in de uitwerking die het Rekenhof aanwijst, kunnen de efficiënte werking van de lokale politie schaden.

Het verslag kan besteld worden bij het Rekenhof of geraadpleegd worden op zijn website.

Contact: Jérôme Lucet - 02 551 88 18

URL: http://www.ccrek.be