Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Hoger Rendement Horeca

RENDEMENT: WIND IN DE ZEILEN!

WOERDEN, 16 juli - "Hoeveel wind er is, daar heb je geen invloed op, maar hoe je die in je zeilen krijgt wel," aldus Gé Kleijweg. "Als er soms wat minder wind staat, dan geeft de Stichting Hoger Rendement Horeca ondernemers de middelen om daar toch optimaal gebruik van te maken." Kleijweg, landelijk bestuurder van Koninklijk Horeca Nederland en voormalig begeleider, sprak als lid van de Raad van Advies tijdens de jaarvergadering van de Stichting Hoger Rendement Horeca.

De Stichting Hoger Rendement heeft het afgelopen jaar 73 bedrijven geholpen aan een beter en hoger rendement door de inzet van collega-ondernemers. Er zijn 15 inleidingen gehouden voor meer dan 350 toehoorders en er is 240 maal informatie verstrekt aan geïnteresseerde ondernemers. "Het was een druk en enerverend jaar," zegt projectleider Henk de Lugt. "Steeds meer wordt het nut ingezien van het volgen van een Traject Hoger Rendement Horeca. Ook ervaren ondernemers weten flink te plussen als ze ons traject hebben gevolgd."

In de zes jaar dat de Stichting Hoger Rendement Horeca nu bestaat zijn honderden succesvolle begeleidingen door collega-ondernemers uitgevoerd. Collega's kennen de situatie en delen dezelfde ervaringen. Het is daardoor makkelijker tips te geven hoe een bedrijf beter kan renderen door collega's een spiegel voor te houden. De praktijk heeft het tenslotte allemaal al eens naar voren gebracht. Het afgelopen jaar zijn tien nieuwe ondernemers opgeleid om dit traject uit te voeren en collega's te begeleiden. Door middel van vakgroepen houden ondernemers contact met elkaar om ervaringen en ideeën uit te blijven wisselen.

Eén van de speerpunten is de begeleiding van startende ondernemers. Er wordt heel veel van hen gevraagd. Kennis van wetten, regelgeving, vergunningen en van financiën is een must. Een startende ondernemer hoort een duizendpoot te zijn, die van alle markten thuis is. Het is echter niet reëel dat ook te verlangen. Met een professionele begeleiding door een ervaren rot in het vak, die heeft kunnen leren van zijn fouten, wil Koninklijk Horeca Nederland starters veel professionele ervaring meegeven. Daarom verleent de werkgeversorganisatie startende ondernemers 35% korting op een eenmalige begeleiding, waarbij vooral gekeken wordt naar regelgeving, vergunningen en arbeidsrecht.

Projectleider Henk de Lugt onderhoudt intensief contact met participanten, die de Stichting Hoger Rendement Horeca ondersteunen. De huidige participanten zijn Kiremko, Lotus, Rabobank, Hanos, McCain, Remia, Cold Food, Bacardi, Coca Cola, Fri-Jado, Heineken en Koninklijk Horeca Nederland. Voor participanten is hun omzet en groei vaak voor een groot deel afhankelijk van gezonde ondernemers in een gezonde bedrijfstak.

---

Noot voor de redactie -