Ingezonden persbericht

Website ROB sterk verbeterd dankzij Salience

Nieuwegein, 16 juli 2004 -- Enige tijd geleden heeft de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek haar website, www.archis.nl, totaal vernieuwd. De nieuwe site draait op XML-technologie van Salience - specialist op het gebied van XML-toepassingen. Na de vernieuwing behaalde archis.nl in de Overheid.nl Monitor 2003 een vierde plaats in de categorie 'diensten van ministeries'.

De Overheid.nl Monitor brengt jaarlijks de ontwikkelingen op het gebied van de elektronische overheid in kaart. Daarbij wordt gelet op gebruiksvriendelijkheid, algemene informatie en actualiteit, bestuurlijke informatie, dienstverlening en mogelijkheden tot participatie. In de Monitor van 2002 kwam www.archis.nl niet verder dan een dertigste plaats. De nieuwe site betekent dus een aanzienlijke verbetering.

Als archeologisch kenniscentrum ziet de ROB de website als een belangrijk middel om haar kennis voor professionele doelgroepen op een laagdrempelige manier toegankelijk te maken. Toen men besloot dat de oude site aan een ingrijpende vernieuwing toe was, stond meteen vast dat er van HTML zou worden overgestapt op XML. XML (eXtensible Markup Language) is een metataal waarmee informatiestromen kunnen worden gestructureerd. Een groot voordeel van XML ten opzichte van bijvoorbeeld HTML is dat inhoud en vormgeving van elkaar gescheiden zijn. Hierdoor is informatie goed toegankelijk en gemakkelijk te hergebruiken.

Frans van der Zande, projectleider bij de ontwikkeling van de nieuwe website van de ROB: "We hebben voor Salience gekozen omdat dat bedrijf in Nederland dé expert is op het gebied van XML. Salience levert geen standaardpakket, maar een maatwerk oplossing die volledig wordt afgestemd op de specifieke situatie van een organisatie. Mogelijk was archis.nl nog hoger geëindigd als de hoeveelheid tijd en geld die de realisatie van de vergeleken sites kostte, ook zou zijn meegewogen in de Monitor. Veel organisaties en instellingen kiezen namelijk voor kostbare installaties van content management pakketten, terwijl de ROB voor minder geld ook een goede site wist te realiseren."

Salience B.V. - Coltbaan 27b - 3439 NG Nieuwegein - Tel: 030 6056675
Fax: 030 6056324 - E-mail: info@salience.nl - Internet: www.salience.nl

Over Salience
Salience uit Nieuwegein is in Nederland hét toonaangevende expertisecentrum op het gebied van de toepassing van XML. Het bedrijf helpt organisaties zoveel mogelijk rendement te behalen uit informatie. Hiertoe analyseert Salience informatiestromen en -structuren, adviseert het organisaties over efficiënte inrichting daarvan en implementeert het de aangedragen oplossingen. Daarnaast organiseert het bedrijf regelmatig cursussen gericht op informatiemanagement en diverse XML-toepassingen. Concrete toepassingsgebieden waarop Salience de afgelopen jaren actief is geweest, zijn onder meer: data/tekst-integratie, content management, e-learning en e-publishing. Het bedrijf mag onder andere Stater, Kluwer, de NS, Philips, Robeco en Shell tot het klantenbestand rekenen.
Zie