FIRM UNITED HEALTHCARE

Erectiepil niet vergoed

Minister Hoogervorst van VWS heeft besloten geen uitzondering te maken voor de vergoedingsstatus van Levitra(r) (vardenafil) in het geval mannen erectieklachten ondervinden als direct gevolg van een volledige verwijdering van de prostaat. Prostaatverwijdering is vaak nodig bij prostaatkanker, maar in veel gevallen hebben mannen na de ingreep erectieklachten. Artsen en patiënten zijn teleurgesteld.

Bayer HealthCare, producent van de nieuwste erectiepil Levitra(r) en tevens initiatiefnemer achter de vergoedingsaanvraag, zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak: Erectieklachten zijn heel ingrijpend in een mensenleven, zowel voor mannen als hun partners. Helaas is bij prostaatkanker een chirurgische verwijdering van de prostaat soms noodzakelijk. Dit leidt in veel gevallen tot erectieklachten. In principe proberen urologen een zenuwsparende prostatectomie te verrichten, juist om blijvende erectieproblemen te voorkomen.

Artsen willen helpen.
Artsen geven aan de patiënt graag te willen helpen: In bijna alle gevallen schrijven we, als de patiënt dat wil, erectiepillen als Levitra(r) voor. De eigen bijdrage is voor veel patiënten echter te hoog, en dan houdt het voor ze op. Dat is sociaal gezien onmenselijk, aldus dr. Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog-seksuoloog in de Daniel den Hoed kliniek in Rotterdam. Incrocci doet veel onderzoek naar erectiele disfunctie na behandeling van prostaatkanker.

Toename mannen tot 60 jaar.
De groep waar het om gaat zijn in toenemende mate jonge mannen (tot 60 jaar). Door de toename van preventief bloedonderzoek kan prostaatkanker veel vroeger worden gediagnosticeerd. Juist deze groep mannen wil de seksuele activiteit nog niet opgeven.

Een volledige verwijdering van de prostaat (radicale prostatectomie) is mogelijk voor mannen bij wie een vroeg stadium van prostaatkanker wordt vastgesteld. Dit betreft in de meeste gevallen mannen tussen de 50 en 70 jaar. Een prostatectomie gaat vaak gepaard met erectieklachten. Met erectiepillen, zoals nieuwkomer Levitra(r) , zijn deze echter goed te behandelen.