Provincie Noord-Brabant


36 projecten in kader van Combifonds van start
2 miljoen voor leefbaarheid en zorg in Brabant

Het Combifonds Wonen Zorg Welzijn, Leven in de buurt is een groot succes. Er zijn ruim 84 projecten ingediend, waarvan er 64 voldoen aan de eisen voor subsidiëring en een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in dorpen en stadsbuurten. Door een verhoging van het budget van 950.000 euro naar 2 miljoen euro kunnen nu 36 projecten worden gehonoreerd. De provincie maakt dit mogelijk door enerzijds de subsidieplafionds wat te verlagen en anderzijds de betaling over meerdere jaren te spreiden. Hierdoor kunnen de 36 projecten nog dit jaar van start. Dit najaar is er weer een nieuwe ronde waar ook de 28 pojecten die nu niet gehonoreerd zijn een herkansing krijgen. Voor de periode 2004-2007 heeft de provincie 7.600.000 euro beschikbaar.

Het "Combifonds Wonen-Zorg-Welzijn; Leven in de buurt" is gericht op het stimuleren van de leefbaarheid en de vermaatschappelijking van de zorg in dorpen en stadsbuurten. De stimuleringssubsidies zijn vooral gericht op bouwkundige voorzieningen:
- woon-zorgaccommodaties met welzijnsarrangementen en
- multifunctionele voorzieningen om het voorzieningenniveau (leefbaarheid) te versterken.
De Statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur heeft ingestemd met het voorstel om de 36 projecten te subsidiëren.

Spreiding aanvragen
Er is een goede spreiding van de projectaanvragen. 31 van de 84 aanvragen gaan over de bouw van woonzorgaccommodaties. Steeds meer initiatieven gaan zich richten op meerdere zorgsectoren. Vooral combinaties van ouderenzorg en zorg voor verstandelijk gehandicapten zijn populair.
Verreweg de meeste van de 84 aanvragen zijn ingediend door een woningcorporatie (37). Gemeenten zijn met 16 aanvragen een goede tweede. "Gemeenten en woningbouwcorporaties zijn vaak penvoerder voor initiatieven met meerdere betrokkenen, met deze subsidies willen we het eigen initiatief in dorpen en buurten steunen", aldus gedeputeerde R. Augusteijn. Door zorginstellingen zijn 11 aanvragen ingediend. 11 aanvragen zijn ingediend door zorgvragersorganisaties of startende zorgondernemers. 7 aanvragen zijn afkomstig van dorps- en wijkraden en/of besturen van dorps- en gemeenschapshuizen.
21 aanvragen hebben betrekking op de bouw van een multifunctionele voorziening. Vaak bieden deze initiatieven onderdak aan de ontmoetingsfunctie, kinderopvang. Ook maken meer bibliotheken en onderwijsinstellingen (brede school) onderdeel uit van deze initiatieven. De overige aanvragen hebben zowel betrekking op multifunctionele voorzieningen, waarbinnen wonen met zorg een belangrijk onderdeel vormen.

Het Combifonds is in 2002 ontstaan uit het samenvoegen van provinciale projecten/subsidieregelingen op het terrein van Zorg en Wonen, Zorg om het dorp, Domotica en het Vitaliteitsfonds uit het Streekplan. In de loop der tijd is het Combifonds uitgegroeid tot een fonds voor verbetering van leefbaarheid in dorpen en wijken van grote steden. Een mogelijke verdergaande stap is een verdere verbreding van het Combifonds met bijvoorbeeld bibliotheken en brede scholen.