* Stand van zaken Vut/prepensioen voor dagbladjournalisten (juli 2004)

* Verzending SGB-rekeningoverzicht en Pensioenoverzicht PGB in 2004 (juni 2004)


Stand van zaken Vut/prepensioen voor dagbladjournalisten

Via de media heeft u kunnen vernemen dat het kabinet een einde wil maken aan de fiscale faciliteiten van Vut- en prepensioenregelingen. Daarnaast wil het kabinet de collectiviteit van Vut- en prepensioenregelingen beperken door werknemers zelf te laten kiezen voor premiebetaling en hen de mogelijkheid te bieden om de betaalde premies terug te vragen (opting out). Het handhaven van een prepensioenregeling tegen een zogenaamde doorsneepremie (een premie die voor alle leeftijdscategorieën gelijk is) wordt daardoor onmogelijk.

Als u lid bent van de NVJ heeft u uitgebreide informatie ontvangen over de gevolgen van het kabinetsvoornemen en is u gevraagd om uw stem uit te brengen aangaande het compromis dat door het kabinet aan de werknemersorganisaties is voorgesteld. Inmiddels is de uitslag daarvan bekend. Wij verwachten dat in de loop van de komende maanden duidelijk zal worden in hoeverre een collectief gefinancierde Vut- of prepensioenregeling na 1 januari 2006 kan blijven bestaan.

Kabinetsvoorstel
Op basis van het wetsvoorstel van 25 juni 2004 zou met ingang van
1-1-2006 de Vut- en prepensioenpremie nog maar voor de helft aftrekbaar zijn bij de werknemer. Vanaf 1-1-2011 zal de fiscale aftrekbaarheid voor de werknemer geheel komen te vervallen. Het werkgeversaandeel van de premie (nu belastingvrij) wordt tot
1-1-2011 belast met 26%. Daarna met 52%. Deze fiscale regeling geldt voor Vutregelingen én voor prepensioenregelingen die grotendeels door middel van omslagheffing worden gefinancierd. Dit geldt ook voor de huidige regeling voor dagbladjournalisten omdat de opbouw van prepensioenaanspraken over de dienstjaren die gelegen zijn vóór 1-1-2004 worden gefinancierd vanuit deze omslagheffing.

Huidige situatie regeling dagbladjournalisten Cao-partners hebben eind 2003, in de veronderstelling dat op grond van het Najaarsakkoord prepensioen fiscaal gefacilieerd zou blijven, afgesproken dat met ingang van 1 januari 2004 de prepensioenregeling voor dagbladjournalisten zal worden ingevoerd. De stand van zaken wat betreft de invoering is als volgt:
* de stichting Prepensioenfonds Dagbladjournalisten is in oprichting;

* de nu toegekende uitkeringen worden gedaan in het kader van de VUT-regeling zolang de stichting nog niet definitief is opgericht;
* de aanvang van de uitkering wordt bepaald door het vroegste tijdstip (60 jaar) dat in het kader van de VUT-regeling mogelijk is;

* de hoogte van de uitkering wordt berekend op basis van de afgesproken prepensioenregeling.

Beraad over vervolg
Cao-partijen NVJ, NUV en Groep Nederlandse Dagbladpers hebben begin juli 2004 besloten om zich de komende maanden te beraden op de nu ontstane situatie. Het niet langer of slechts gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar zijn van de premies en de opting out mogelijkheid zal hierbij centraal staan. Daarnaast zal worden gekeken of in combinatie met andere regelingen in de bedrijfstak die wel fiscaal gefacilieerd worden alternatieven mogelijk zijn met betrekking tot flexibele pensionering. Vooruitlopend op definitieve besluitvorming blijft de uittredingsleeftijd van de Vut-regeling van kracht. De vroegst mogelijke leeftijd waarop dagbladjournalisten kunnen stoppen met werken is momenteel 60 jaar.


Verzending SGB-rekeningoverzicht en Pensioenoverzicht PGB in 2004

Het Spaarloon voor de Grafische Bedrijven (SGB) is gestart met de verzending van de SGB-rekeningoverzichten. Het SGB stuurt deelnemers maximaal 4 keer per jaar een rekeningoverzicht als er mutaties zijn op de spaarrekening. Daarvan kan sprake zijn als bedragen worden opgenomen of bijgeboekt of als er rente wordt bijgeschreven. De verzending van deze rekeningoverzichten is eind juni gestart.

Specificatie pensioenopbouw
Jaarlijks ontvangen deelnemers van het Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB) een overzicht met de opgebouwde rechten en een prognose van hun pensioen op 65 jaar. In de regel kan het overzicht rond de zomermaanden tegemoet gezien worden. De verzending van de pensioenberichten staat dit jaar voor augustus gepland.