Gemeente Katwijk

Burgers van Katwijk krijgen initiatiefrecht

Katwijk, 16 juli 2004

Met ingang van 15 juli 2004 hebben Katwijkers van 16 jaar en ouder het recht gekregen om een voorstel op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Het zogeheten burgerinitiatief biedt burgers de gelegenheid om kwesties die bij veel inwoners spelen op eigen initiatief actief onder de aandacht van de politiek te brengen. Het recht van burgerinitiatief bestaat reeds in diverse gemeenten en provincies.

De gemeenteraad heeft op voorstel van de BVKatwijk-fractie besloten in Katwijk het burgerinitiatief mogelijk te maken. Het burgerinitiatief bevat een voorstel aan de raad voor een door de raad te nemen besluit, voorzien van een motivering. Het burgerinitiatief dient te worden ondersteund door ten minste 300 ingezetenen van zestien jaar en ouder. De raad neemt binnen enkele maanden na indiening een besluit over het burgerinitiatief. De indieners van het voorstel bepalen zelf over welke gemeentelijke aangelegenheid zij een voorstel aan de raad willen voorleggen. De raad heeft wel enkele onderwerpen uitgezonderd. Een burgerinitiatief over een onderwerp waarover de raad korter dan twee jaar geleden voor de indiening van het burgerinitiatief een besluit heeft genomen, is bijvoorbeeld niet mogelijk.

Een meerderheid van de gemeenteraad ziet het burgerinitiatief als een goede aanvulling op de bestaande mogelijkheden voor inspraak op voorstellen en beïnvloeding van de politiek. Eind 2005 zal de raad de werking van het burgerinitiatief in Katwijk beoordelen.