Socialistische Partij

ING verbreekt omstreden relatie met landmijnproducent STE

16-07-2004 * ING stopt na protesten van de SP en Netwerk Vlaanderen met beleggen in landmijnproducent Singapore Technologies Engineering (STE). Zowel op als buiten de laatste aandeelhoudersvergadering van ING in Scheveningen vonden er protesten plaats tegen de investeringen in het omstreden bedrijf. Naar aanleiding daarvan zegde president-directeur Kist toe dat ING de banden met STE zou verbreken, indien de aantijgingen van de actievoerders van de SP en Netwerk Vlaanderen correct zouden blijken te zijn.

Op basis van eigen onderzoek, dat ruim drie maanden heeft geduurd, heeft ING laten weten zowel voor eigen rekening als voor rekening van haar klanten in STE te beleggen. Daarnaast meldt ING dat zij de mogelijkheden onderzoekt om 'de bestaande posities af te bouwen en betrokkenheid bij STE in de toekomst te voorkomen'.

In een reactie manen de SP en Netwerk Vlaanderen de ING tot spoed bij het afbouwen van haar relatie met STE. Daarnaast verklaren SP-Kamerlid Krista van Velzen (SP) en Christophe Scheire van Netwerk Vlaanderen dat zij van harte bereid zijn de ING-directie te ondersteunen bij het afbouwen van haar zakelijke relaties met de oorlogsindustrie. Een in april verschenen Netwerk-rapport toont namelijk dat de betrokkenheid van ING aan bij STE slechts het topje van de ijsberg vormt. Los van de relatie met STE zou ING zakelijke belangen hebben in EADS en Lockheed Martin (clusterbommen en kernwapens) en BAE Systems (wapens met verarmd uranium).

* Meer informatie: www.verminkING.nl