Gemeente Dalfsen

16-07-2004

Het Steunpunt Informele Zorg komt er aan

Dalfsen - Medio september is de gemeente Dalfsen een voorziening rijker. Dan namelijk opent het Steunpunt Informele Zorg in het gebouw Pluspunt in de kern Dalfsen (oude MAVO-locatie) haar deuren. Eind 2003, is in samenspraak met de betrokken organisaties, besloten de ondersteuning van mantelzorgers te clusteren door te streven naar de oprichting van een steunpunt Informele Zorg. Inmiddels zijn de voorbereidingen zover gevorderd dat het ook daadwerkelijk mogelijk is om dit najaar (medio september) van start te gaan met een Steunpunt Informele Zorg.

Wat is informele zorg ?
Informele zorg is zorg die geboden wordt door familie, vrienden en buren van de betrokken hulpbehoevende (mantelzorgers) en zorg die geboden wordt door niet betaalde hulpverleners die bij aanvang geen persoonlijke relatie met de betrokkene hebben (vrijwilligers). De gemeente Dalfsen is zich bewust van het belang van informele zorg en wil met de betrokken organisaties bekijken hoe dit het best kan worden ondersteund. Nadat hier in 2002 een eerste begin mee is gemaakt, is in 2003 met verschillende organisaties betrokken bij de mantelzorg het volgende gerealiseerd:

- Vernieuwing en publicatie gids voor mantelzorgers in de gemeente Dalfsen;

- het organiseren van een manifestatie op 13 november 2003 met als thema Ik ? Ik ben mantelzorger.

Wat is het Steunpunt Informele Zorg ?
Het Steunpunt Informele Zorg biedt een totaal overzicht van al het aanbod van wonen, welzijn en zorg op vrijwilligersgebied. Ook vindt bemiddeling in praktische ondersteuning plaats en wordt emotionele steun geboden. Kortom: naast informatie en begeleiding wordt er een luisterend oor geboden. Veel betrokken organisaties in de gemeente Dalfsen werken hierbij samen, waardoor de ondersteuning van mantelzorgers geclusterd wordt en makkelijker te vinden is. Het Steunpunt is bestemd voor alle leeftijden. Hierbij is het zo dat naast de mantelzorger ook de patiënt centraal staat. Echter via diverse belangenverenigingen wordt de patiënt reeds ondersteund, terwijl de mantelzorger niet in "beeld" is. Om deze reden wordt uitdrukkelijk aandacht besteed aan mantelzorgers.

Bemensing en locatie Steunpunt Informele Zorg
Duidelijk is dat de informele zorg een zaak van vrijwilligers en beroepskrachten is. Echter in verband met het belang van deskundigheid, ervaring en continuïteit is er voor gekozen de bemensing in eerste instantie via beroepskrachten te laten plaatsvinden. Stichting Vrijwillige Thuishulp Midden Overijssel is de organisatie die dit zal doen. Deze Stichting heeft hiermee ruime ervaring en heeft hiervoor van het zorgkantoor subsidie ontvangen. Hierbij wordt het Steunpunt ondergebracht in het gebouw Pluspunt (oude MAVO-locatie). Gestart wordt met één dagdeel, de maandagochtend, per week.