Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Luchttransport met noodhulp naar Sudan

Een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vertrekt vrijdag 16 juli vanaf vliegbasis Eindhoven met hulpgoederen naar Bujumbura (Sudan). Het toestel zal namens de Franse noodhulporganisatie 'Action Contre la Faim' vijfduizend kilo aan voedselpakketten naar Sudan vervoeren.

Nadat de Hercules de voedselpakketten heeft afgeleverd, vliegt het toestel naar Burundi. Vanuit Burundi zal het luchtmachtvliegtuig op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken/ Ontwikkelingssamenwerking drie pendelvluchten naar Sudan uitvoeren. Met deze vluchten worden in totaal negen Amerikaanse HUMMVEE terreinvoertuigen naar Sudan gebracht. De Verenigde Staten hebben deze terreinwagens aangeboden aan de Afrikaanse Unie (AU). De AU bereidt momenteel een monitormissie voor om toezicht te houden op het vredesakkoord dat in de regio Darfur is gesloten tussen de Sudanese regering en rebellengroeperingen.

De C-130 Hercules is een middelzwaar transportvliegtuig met een achterlaadklep. Het toestel is daardoor niet afhankelijk van speciale beladingfaciliteiten op luchthavens. De inzet van de C-130 vindt plaats in het kader van een uitvoeringsovereenkomst uit 1996 tussen het Ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking en het Ministerie van Defensie inzake de inzet van een C-130 bij het verlenen van noodhulp.