Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad

Zwolle, 16 juli 2004

Vijf verdachten vast voor fraude met tankpassen

-In totaal 34 verdachten-

Tussen 27 februari en 7 juni zijn vijf mannen aangehouden die worden verdacht van fraude met tankpassen en creditcards. De verdachten, in de leeftijd van 24 tot 37 jaar, bevinden zich nog in voorlopige hechtenis. Zij zijn afkomstig uit Rotterdam en Schiedam. Tijdens het onderzoek kwamen in totaal 34 verdachten in beeld.

De vijf worden verdacht van de diefstal, het vervalsen en het gebruik maken van valse tankpassen en creditcards. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie hen van het lidmaatschap van een criminele organisatie. De overige 29 verdachten zijn bijvoorbeeld betrokken bij het kopiëren van de passen of hebben met vervalste passen getankt.

Werkwijze
De gegevens van de originele passen werden gekopieerd, zonder dat de eigenaar dat merkte. Vervolgens werd de pincode afgekeken. Hierna werden kopieën van deze passen gemaakt en doorverkocht. Met de vervalste tankpassen werd in het hele land getankt. De gebruikers betaalden hiervoor een vergoeding aan de hoofdverdachten. Zo werd bijvoorbeeld via diverse kopieën van één vervalste pas 1.200 keer getankt in een weekend.

Omvang
Het kopiëren van de gegevens van de passen gebeurde met name in Rotterdam en omgeving vanaf begin 2003 tot en met februari 2004. Het zou hierbij gaan om ruim 180 passen. De precieze omvang van de schade is nog in onderzoek. Er zijn tot nu toe zo'n 150 aangiften gedaan.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door de Bovenregionale Recherche NON (*) onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad. Het onderzoek is gestart in oktober 2003. Op 27 februari 2004 zijn 14 doorzoekingen geweest, onder andere in de woningen van de verdachten. Daarbij zijn gekopieerde passen en een vuurwapen aangetroffen. Zitting
Op 10 augustus behandelt de Meervoudige Kamer van de rechtbank in Lelystad de strafzaak tegen vier van de vijf verdachten. Wanneer de vijfde verdachte moet voorkomen is nog niet bekend. Wat er met de 29 andere verdachten gaat gebeuren, is ook nog niet bekend. Zij bevinden zich niet in voorlopige hechtenis.

///////////

(*) Bovenregionale Recherche
De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland (BR-NON) houdt zich bezig met de bestrijding van regio-overschrijdende criminaliteitsvormen die maatschappelijk een behoorlijke impact hebben. Er is daarbij sprake van nauwe samenwerking tussen negen politieregio's en zeven arrondissementsparketten in het Noorden en Oosten van Nederland. Het gezag berust bij de hoofdofficier van het arrondissement Zwolle-Lelystad.


Noot voor de redactie (