Provincie Noord-Holland

Noordzee is veilig om in te zwemmen

Noordzee is veilig om in te zwemmen
Badgasten kunnen veilig een verkoelende duik in de Noordzee nemen, wanneer het dit weekeinde mooi weer wordt. Uit analyses van Rijkswaterstaat die afgelopen maandag zijn gedaan, blijkt dat het water veilig is.
De afgelopen week is onrust ontstaan over problemen die zich zouden voordoen bij riooloverstorten in Zuid-Holland, die uitkomen in de Noordzee. In Noord-Holland zijn twee van deze locaties, het gaat hierbij om Egmond en Wijk aan Zee. Op deze locaties kunnen in een periode met veel regenval overschrijdingen van de norm voorkomen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de regen van de afgelopen weken niet van invloed is geweest op de zwemwaterkwaliteit langs de Noordzeekust in Noord-Holland. Het water voldoet aan alle wettelijke normen, waardoor veilig in het water gezwommen kan worden.
De kwaliteit van het zwemwater wordt nauwlettend in de gaten gehouden gedurende het zwemseizoen, van 1 april tot 1 oktober. Dit geldt zowel voor de Noordzee als voor binnenwateren en het IJsselmeer. Waterkwaliteitbeheerders bemonsteren standaard het water één keer in de twee weken, zoals de wet voorschrijft. De afgelopen jaren zit de kwaliteit van het zwemwater in een stijgende lijn. Dit is te danken aan goed waterbeheer, strenge regels met betrekking tot het storten van afvalwater en een goede doorstroming van het water in recreatiegebieden.

Elly Klut 16 juli 2004