Gemeente Tilburg

16-7-2004
Gemeente zet in op hogere deelneming van allochtonen aan samenleving

Het college van B&W wil komen tot een versterking van de participatie van allochtonen in Tilburg. Onderwerpen daarvoor zijn onder andere emancipatie, deelname en betrokkenheid bij de politiek, toegankelijkheid van algemene instellingen, betrokkenheid bij onderwijs, samenleven in de wijken.

Met veel allochtonen gaat het goed. Maar toch zijn er nog problemen die vaak specifiek van aard zijn. Zo is in Tilburg het aantal Somaliërs in de bijstand opvallend hoger dan bij andere groepen en hebben zij vaker met grote schulden te kampen, hebben Antillianen vaker dan gemiddeld huisvestingsproblemen en verkeren eerste generatie Marokkaanse en Turkse vrouwen vaker in een sociaal isolement dan andere vrouwen van hun leeftijd.
Met het totaal van activiteiten van Kleurrijk Tilburg blijken problemen op het gebied van taalachterstand, werkloosheid, schooluitval en criminaliteit onvoldoende aangepakt te kunnen worden. Dit houdt verband met de overwegend aanbodgerichte manier van werken van diverse organisaties. De verscheidenheid van problemen vraagt echter om een doelgerichte en flexibele aanpak.

Om dit te bereiken wil de gemeente met de betrokken partners in de stad een open debat aangaan. Eerst zullen knelpunten duidelijk benoemd moeten worden, daarop worden de beschikbare middelen en kennis van organisaties ingezet. Met name staat daarbij centraal de positie en deelname aan de samenleving van allochtone vrouwen. Deze andere benadering heeft ook gevolgen voor de rol en subsidies van allochtone zelforganisaties. Wethouder Mevis: We willen graag meer creativiteit aanboren en tot nieuwe inzichten komen. Daarvoor moeten we afstand nemen van de traditionele gang van zaken. Hierover gaan we in gesprek met alle betrokken organisaties. De werkwijze kan ook gevolgen hebben voor de reguliere instellingen. Zij zullen meer moeten inspelen op specifieke allochtonen problemen.

Ook is besloten een programmamanager Inburgering en integratie aan te stellen. Dit is Anne van Esch, zij coördineert de gehele heroriëntatie.