KENTEQ

Eerste cursisten APK-Keurmeester Woningen geslaagd (correctie)

Twintig elektro-vakmensen en installateurs hebben op 15 juli een belangrijke stap gezet op weg naar de toekomstige APK-Keurmeester Woningen. Ze zijn de eersten in Nederland die hiervoor via Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap, hun cursuscertificaat hebben behaald. Onder andere deze certificering stelt de geslaagden in staat de APK voor woningen uit te voeren.

Bedrijven die voor de periodieke keuring van gas-, water- en elektrische installaties in woningen gecertificeerd willen worden, moeten straks niet alleen over een keurmeester, maar ook over goedgekeurde meetapparatuur beschikken en op de juiste wijze de keuringen kunnen rapporteren en administreren.

De acht elektro- en installatiebedrijven die aan de cursus hebben deelgenomen en kenniscentrum Kenteq lopen bewust vooruit op de ontwikkelingen bij de keuring van woningen. Dit stelde directeur Gert van der Houwen van Kenteq die de certificaten aan de geslaagden overhandigde. Het kenniscentrum in de techniek heeft de cursus laten aansluiten op de checklist die ondernemersorganisatie Uneto-VNI in concept heeft opgesteld voor de keuring van woning en woninggebonden installaties.

Inhome Geas, een groot samenwerkingsverband van Essent, Cogas en zo'n 110 installateurs in Twente, verzorgt al veiligheidskeuringen voor woningbouwverenigingen. Hoofd uitvoering bij Inhome Geas, Jan Valk, ziet de cursuscertificering van zijn medewerkers in het verlengde van die keuringswerkzaamheden. En ook al krijgt de APK-keuring voor woningen een breder wettelijk kader dan nu wordt aangenomen, dan nog hebben de nieuwe APK-Keurmeesters alvast een goede basis om snel van start te kunnen, meent Inhome Geas.

Naar verwachting zullen regering en Tweede Kamer zich na de zomer uitspreken over de categorie woningen die als eerste gekeurd gaat worden. Wanneer de periodieke keuring van de gas-, water- en elektrische installaties in woningen verplicht wordt, kunnen uiteindelijk zo'n 1800 keurmeesters op fulltime basis voor de ruim 6 miljoen woningen in Nederland aan de slag, is de grove schatting van Kenteq.