Gemeente Stein


Gemeenten krijgen meer bevoegdheden in ruimtelijke ordening 16-06-2004

De Limburgse gemeenten krijgen voor een belangrijk deel de verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ontwikkelingen binnen bestaande stads- en dorpsgebieden en krijgen meer ruimte voor eigen beleid in het buitengebied. Dat is het gevolg van de invoering van een nieuwe "Handreiking Ruimtelijke Ontwikkeling Limburg", waarmee de Provincie een reeks bevoegdheden op het gebied van de ruimtelijke inrichting overdraagt aan gemeenten.

De nieuwe Handreiking vermindert de regeldruk in de ruimtelijke ordening aanzienlijk en geeft gemeenten meer ruimte voor eigen beleid. Dit geldt met name voor een aantal bouwregels in het buitengebied, zoals uitbreiding van bestaande burgerwoningen, nieuwe economische dragers in vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen, bedrijfswoningen en recreatiewoningen. In de plaats van provinciale regels die bepalend zijn voor wat wél en wat niet mogelijk is krijgt de gemeente nu ruimte om hierin eigen afwegingen te maken en een eigen koers te bepalen. Daarnaast heeft de Provincie Limburg de zogeheten 'art. 19.2`-lijst fors uitgebreid, waardoor de gemeenten een groot aantal ruimtelijke ontwikkelingen in bestaande stads- en dorpsgebieden en stedelijke centrumgebieden niet meer aan de Provincie hoeven voor te leggen. Dat betekent een aanzienlijke procedurewinst.

Beleid vergt tijd
Volgens gedeputeerde Ger Driessen betekent de nieuwe handreiking een enorme stap, maar is daarmee niet gezegd dat voor burgers nu álles kan. "Het komt er nu op aan dat vooral de gemeenten werk maken van de kansen die de nieuwe Handreiking voor burgers en bedrijven biedt. Gemeenten krijgen de kans eigen beleid te maken, afgestemd op lokale omstandigheden. Wij vragen gemeenten dit voortvarend op te pakken en ondersteunen hen hierin waar mogelijk, aldus Driessen, maar daar hebben we tijd voor nodig.
De nieuwe Handreiking komt voort uit een heroriëntatie op het gebied van ruimtelijke ordening. Daarmee mikt verantwoordelijk gedeputeerde Ger Driessen (Ruimte voor Limburg) op een vermindering van de regeldruk en een meer ontwikkelingsgerichte benadering van de ruimtelijke ordening, gericht op meer slagvaardigheid en kwaliteit. De heroriëntatie is een reactie van de Provincie op kritische geluiden uit de Limburgse samenleving over de complexiteit van de regelgeving en de lange en vaak ondoorzichtige besluitvormingsprocessen en procedures bij de voorbereiding van ruimtelijke (bouw)plannen.