DOKTERS VAN DE WERELD


27 ton aan hulpgoederen richting Darfur

De gevechten die sinds februari 2003 Sudan teisteren, hebben meer dan één miljoen mensen, met name vrouwen en kinderen, op de vlucht doen slaan,. In het vluchtelingenkamp Kalma, 17 kilometer van Nyala, de hoofdstad van Zuid Darfur, bevinden zich 50 tot 60.000 vluchtelingen. Er is een constante toename van het aantal vluchtelingen in het kamp, het aantal kan zelfs oplopen tot 80.000 mensen als de situatie niet verbetert.

Behalve ondervoeding is er een verhoogde kans op epidemieën vanwege het naderende regenseizoen. 'Naast de problemen die veroorzaakt worden door gebrek aan voedsel, lijden mensen ook aan malaria, diarree en hevige infecties van de luchtwegen', aldus dokter Axelle Ronsse, medisch coördinatrice van het programma.

Dokters van de Wereld zal in samenwerking met andere aanwezige hulporganisaties de sanitaire voorzieningen in het kamp verzorgen. Ook zullen twee gezondheidsposten worden geopend voor basisgezondheidszorg, waarvan de eerste voor het eind van de week geopend zal zijn. Er zal extra aandacht worden geschonken aan de gezondheid van vrouwen en prenatale zorg. Tegelijkertijd zal er een tijdelijke ziekenhuiseenheid worden opgebouwd met een capaciteit van dertig bedden. Deze eenheid is bedoeld voor de ernstigste gevallen en bevallingen.

Er is een team van Dokters van de Wereld onderweg om het al aanwezige team aan te vullen tot een totaal van 13 personen. Het team bestaat uit artsen, verpleegkundigen, logistiek medewerkers en verloskundigen. Medicijnen en medische materialen zijn hard nodig. Er zal zondag 18 juli een vliegtuig vetrekken met 27 ton aan hulpgoederen (medicijnen, logistiek en sanitair materiaal, bedden, tenten, etc.).


---


----