Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

3 Projectsubsidies

Onderwijs en jeugdzorg versterken elkaar

Jongeren die in Helmond die op het voortgezet onderwijs niet meer handhaafbaar zijn krijgen voortaan extra begeleiding. In 's-Hertogenbosch wordt de uitwisseling van gegevens over kinderen verbeterd en wordt de armslag van zorgteams op scholen verbeterd. In Uden en Veghel werken twee scholen samen bij de opvang van jongeren die niet functioneren. Het zijn proefprojecten op het raakvlak van jeugdzorg en onderwijs die een subsidie krijgen van de provincie. Het doel is om zo bij te dragen tot een verbetering van de samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg.

Een vroegtijdig signaleren van problemen bij jongeren is belangrijk. Niet alleen voor de jongeren zélf maar ook voor hun ouders. Jongeren brengen een groot deel van hun tijd op school door. Het bijeenbrengen van de kennis en ervaringen vanuit zowel de onderwijswereld als de jeugdhulpverlening verbetert de zorgketen aanmerkelijk. Dat was de reden waarom Provinciale Staten begin dit jaar een bedrag van E158.500 beschikbaar stelden voor experimenten. Inmiddels zijn de projectsubsidies door Gedeputeerde Staten vastgesteld.

In Zuidoost Brabant krijgt BJBrabant een bedrag van E80.000 voor een project waarbij jongeren (en hun ouders) begeleiding vanuit het onderwijs en de jeugdzorg krijgen op het moment dat zij niet meer handhaafbaar zijn op het reguliere onderwijs.

In 's-Hertogenbosch is het doel voor alle jongeren tussen 0 en 24 jaar tot een sluitende zorgstructuur te komen. Er komt een overleg tussen zorgteams op scholen met hulpverleningsinstellingen en een uitwisseling van gegevens tussen bijvoorbeeld peuterspeelzaal en basisschool. Er wordt naar gestreefd dat kinderen vanaf het consultatiebureau één dossier krijgen dat steeds overgedragen wordt. Ook moet er een "ketenkaart" komen die een naadloze dienstverlening aan jongeren en hun ouders mogelijk maakt. De provincie stelt hiervoor een bedrag van E59.000 beschikbaar.

SWV VO Brabantnoordoost is een werkverband van scholen in Uden en Veghel. Die scholen willen een 'observatorium' tot stand brengen. Het doel is kinderen die in Uden op school niet functioneren op te vangen op de school in Veghel en omgekeerd. De jongeren ontvangen daarbij extra begeleiding. Een bijdrage van E19.500 maakt de het experiment mogelijk.



Provincie Noord-Brabant