Ministerie van Buitenlandse Zaken


- Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Zuidoost en Oost Europa

Afdeling Westelijke Balkan

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag


Datum

16 juli 2004

Auteur


- Mr. M.P.J. Bierkens


Kenmerk


- DZO/WB-139/04

Telefoon


- +31 (0) 70 3484949


Blad


- 1/3

Fax


- +31 (0) 70 348 5329


Bijlage(n)


- 1

E-mail


- Mpj.Bierkens@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording van vragen van het lid Çörüz (CDA) over overgave van Radovan Karadzic

C.c.


-


-

Graag - bied iku hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Çörüz (CDA)over - de overgave van Radovan Karadzic. Deze vragen werden ingezonden op - 24 juni 2004 met kenmerk - 2030416430.-

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Çörüz (CDA) over de overgave van Radovan Karadzic.

Vraag 1
Kunt U de berichten bevestigen dat het International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) met enige regelmaat met vertrouwelingen van de vroegere leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, heeft gesproken over diens vrijwillige overgave ?-

Antwoord
Neen.

Vraag 2
Waar is de uitspraak op van Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte, dat Radovan Karadzic voor het einde van juni 2004 wordt gearresteerd en wordt uitgeleverd aan het ICTY, op gebaseerd ?

Antwoord
Het is mij niet bekend waar mevrouw Del Ponte deze uitspraak op baseert.

Vraag 3
Heeft de Nederlandse regering in nationaal dan wel in Europees of ander verband tot dusver enige rol gespeeld in de pogingen Radovan Karadzic tot overgave te bewegen of te arresteren ?

Antwoord
Ja. De regering blijft, zowel bilateraal als in EU- en ander verband, de Bosnische autoriteiten aanspreken op de plicht tot samenwerking met het ICTY, in het bijzonder door de arrestatie en uitlevering van Radovan Karadzic. Daarnaast heeft Nederland zich in EU-verband ingespannen voor het uitvaardigen van reisbeperkingen tegen aanhangers van onder meer Radovan Karadzic. Als EU-Voorzitter zal Nederland zich actief blijven inzetten voor samenwerking met het ICTY door de landen in de regio, inclusief de arrestatie en uitlevering van hoofdverdachten als Karadzic. Ook als troepenleverancier aan SFOR draagt Nederland bij aan de inspanningen om oorlogsverdachten op verzoek van het ICTY aan te houden.

Vraag 4
Heeft de Nederlandse regering adequate veiligheidsmaatregelen getroffen om een mogelijke uitlevering van Radovan Karadzic in goede banen te kunnen leiden ?

Antwoord
Voor de doorvoer over Nederlands grondgebied van personen die vanuit het voormalig Joegoslavië aan het ICTY worden overgeleverd bestaan draaiboeken waarin de taken van de betrokken autoriteiten duidelijk omschreven zijn. Deze voorzien in adequate veiligheidsmaatregelen.


- NRC Handelsblad, 19 juni jl.,"Karadzic: Gepolst over overgave".

===