Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken

Afdeling Vreemdelingen- en Visumzaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 16 juli 2004

Behandeld


- Frederieke Quispel


Kenmerk


- DPV/VV-366/04-FQ

Telefoon


- 070-3485974


Blad


- 1/4

Fax


- 070-3484583


Bijlage(n)


- 1


- Frederieke.Quispel@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording mondelinge vraag vanhet lidBrinkel over mvv-aanvragen van studenten n.a.v het BZ-jaarverslag

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,het antwoord aan op de vraag zoals mondeling gesteld tijdens het wetgevingsoverleg over het jaarverslag 2003 van het ministerie van Buitenlandse Zaken door - het lid- Brinkel(CDA) inzake - mvv-aanvragen van studenten. - -


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, op de mondelinge vraag van Kamerlid Brinkel, gesteld tijdens het overleg van 9 juni 2004 over het BZ-Jaarverslag 2003.

Vraag
Studenten moeten tegenwoordig bij de IND de hele, zeer complexe visumprocedure doorlopen. Dit leidt er in veel gevallen toe dat buitenlandse studenten te laat aan het Nederlandse curriculum kunnen deelnemen. Kan de minister met een oplossing voor dit probleem komen?

Antwoord
Om te voorkomen dat studenten de hele mvv-procedure moeten doorlopen en hierdoor mogelijk pas na aanvang van het studiejaar Nederland in mogen reizen, kunnen studenten die gaan studeren aan de bij de IND bekende hogescholen en universiteiten, gebruik maken van de diensten van het Landelijk Bureau Verkorte Mvv Procedure. Dit bureau beoogt onder andere zorg te dragen voor een snelle afhandeling van mvv-aanvragen voor studie, die via de onderwijsinstellingen die daarvoor in aanmerking komen worden ingediend. In plaats van de gebruikelijke beslistermijn van 3 maanden, beslist bureau 'verkort' in principe binnen 3 weken op een mvv-aanvraag. Afgelopen zomer was er vertraging ontstaan bij het beslissen op mvv-aanvragen van studenten-mvv's die waren ingediend bij het bureau 'verkort'. Als gevolg van de grote instroom van mvv-aanvragen (3093) in juli 2003, liep de gemiddelde behandelduur op van 3 naar 6 weken. Dit heeft ertoe geleid dat een aantal studenten pas na aanvang van het studiejaar een mvv heeft ontvangen.

Om dergelijke problemen deze zomer te voorkomen, heeft de IND een plan van aanpak opgesteld. Naar aanleiding van dit plan is de capaciteit van het bureau uitgebreid, vindt er structureel overleg plaats tussen de IND en onderwijsinstellingen en wordt er meer informatie verstrekt aan onderwijsinstellingen en studenten over mvv-aanvragen voor studie. De onderwijsinstellingen is dringend verzocht om de mvv-aanvragen van studenten zo vroeg mogelijk aan te bieden. Op deze wijze kan een piek in de zomermaanden zo veel mogelijk worden voorkomen.

===