Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Verenigde Naties & Internationale Financiële Instellingen 

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 16 juli 2004

Behandeld


- DVF-PJ


Kenmerk


- DVF/PJ-102/04

Telefoon


- 070- 348 4837


Blad


- 1/1

Fax


- 070- 348 4817


Bijlage(n)


- 1

E-Mail

dvf-pj@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lidÇörüz over financiële problemen International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)

Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid Çörüz over financiële problemen International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY). Deze vragen werden ingezonden op - 2 juli 2004 met kenmerk - 2030417120.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Çörüz (CDA) over financiële problemen bij het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) (ingezonden op 2 juli 2004).

Vraag 1 -
Heeft u kennisgenomen van het bericht "financiële problemen International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia"- Kunt u de inhoud van deze berichtgeving bevestigen?

Antwoord -
De inhoud van het artikel is mij bekend.

Vraag 2 -
Kunt u aangeven wat ten aanzien van de financiële situatie van het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in het artikel precies met "onheilspellend" wordt bedoeld?  Hoe is de financiële situatie op dit moment?

Antwoord  

Tijdens hun presentatie voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 29 juni jl. hebben zowel de president van het ICTY, de heer Theodor Meron, als mevrouw Carla del Ponte, aanklager bij het ICTY, gewezen op de penibele financiële situatie waarin het ICTY zich op dit moment bevindt. Het gebruik van de term "onheilspellend" wordt in het artikel toegeschreven aan mevrouw Del Ponte.

Vraag 3

Kunt u aangeven hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan? Was dit te verwachten? Had er naar uw oordeel eerder ingegrepen kunnen worden om deze situatie te voorkomen?

Antwoord -
Het 'cash flow'-probleem waarmee het ICTY thans worstelt wordt voor een groot deel veroorzaakt door het feit dat een aantal lidstaten van de VN achterstallig is met het betalen van de contributies ten behoeve van het ICTY. Nederland heeft dit probleem reeds meerdere keren aangekaart in de relevante VN-fora.


-
Vraag 4 -
Kunt u aangeven of het ICTY door deze problemen niet meer effectief kan functioneren? Wat zijn de gevolgen voor het voortzetten van de werkzaamheden op dit moment en voor het voortbestaan van het Tribunaal? -
-
Antwoord -
De heer Meron en mevrouw Del Ponte hebben er in de Veiligheidsraad op gewezen dat een wervingsstop voor het aannemen van nieuw personeel een direct gevolg is van de financiële problemen. Volgens hen vormt dit een belemmering voor de werkzaamheden van het Tribunaal. Dit kan er mogelijk toe leiden dat vertraging gaat optreden bij nog te voeren rechtszaken. Zij hebben zich niet uitgesproken over het voortbestaan van het Tribunaal als zodanig.

Vraag 5 -
Heeft de financiële positie van het ICTY consequenties voor de opsporing en berechting van onder andere Mladic en Karadzic?

Antwoord -
Er zijn geen consequenties voor de opsporing en arrestatie van genoemden daar deze niet door het ICTY worden uitgevoerd. De Europese Unie heeft recentelijk nog benadrukt dat het werk van het ICTY niet voltooid zou zijn zonder de arrestatie en overbrenging naar Den Haag van de belangrijkste aangeklaagden Karadzic, Mladic en Gotovina.

Vraag 6                                                        - Wat zijn de mogelijke oplossingen om uit de financiële problemen te komen? Wat kan de rol van de Nederlandse regering hierin zijn?                    

Antwoord               

De VN-lidstaten die achterstallig zijn met hun financiële bijdragen, zouden zo spoedig mogelijk tot betaling moeten overgaan.


---

                                                    Vraag 7                                           

Wat is het gevolg voor Nederland als gastland van het ICTY?

Antwoord -
Er is geen relatie tussen bovengenoemde problematiek en de rol van Nederland als gastland van het ICTY.                                  


1) Financieel Dagblad, 30 juni jl. 


-

===