Algemene Inspectiedienst (AID)

Illegale export slachtvarkens onderschept
Kerkrade, 16 juli 2004

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft op donderdag 15 juli 2004 tijdens een vervoerscontrole, een Nederlands transportbedrijf op heterdaad betrapt bij de illegale uitvoer van slachtvarkens. Tijdens de controle bij de grens in Venlo, bleek dat de transporteur - afkomstig uit Gelderland - niet in het bezit was van de benodigde vervoersdocumenten voor de geladen 243 varkens. De bestemming van de varkens was een slachthuis in Duitsland. Tevens waren de slachtvarkens niet voorzien van slachtmerken en waren ze voorzien van zogenoemde slaghamermerken. Het voorzien van merken via een slaghamer, is al enige tijd in Nederland verboden. De betrokken handelaar is proces-verbaal aangezegd wegens overtreding van diverse regels.

De handelaar verklaarde dat hij door tijdsdruk de keuring van deze varkens niet meer aangemeld had bij de Voedsel en Waren Autoriteit en zodoende tot deze werkwijze was gekomen.

De slachtvarkens waren afkomstig van een mestbedrijf uit Midden-Limburg. Om slachtvarkens te kunnen exporteren moeten de varkens gekeurd worden door medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit die dan na keuring de partij voorzien van een gezondheidscertificaat.

Na overleg met de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) in Helmond is besloten dat de 243 varkens terug naar het bedrijf van herkomst konden worden vervoerd. Nadat de benodigde certificaten afgegeven zijn, kunnen de varkens alsnog naar Duitsland geëxporteerd worden.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 -
48132318.