Ingezonden persbericht


PERSBERICHT (ONDER EMBARGO TOT 17 UUR!)

Datum 16 juli 2004

Winnaar internationale ideeënprijsvraag Fusedspace:

Zweedse wint met ontwerp voor rouwen op afstand

Vrijdag 16 juli worden om 16 uur tijdens een radio-uitzending via www.fusedspace.org de drie winnaars bekend gemaakt van de internationale ideeënprijsvraag Fusedspace. Deze oproep voor innovatieve toepassingen van nieuwe technologie in het publieke domein leverde de afgelopen maanden 309 inzendingen uit 35 landen op. Vraagstelling was: hoe kan nieuwe technologie van betekenis zijn voor het huidige en toekomstige publieke domein? Winnaar van de eerste prijs (10.000 euro) is Ulrika Wachtmeister uit Zweden.

Het idee van Wachtmeister, 'Transitions', voorziet in een openbare herdenkingsplek waar nabestaanden de as van hun overleden naaste kunnen uitstrooien. In plaats van grafzerken staan er ter nagedachtenis lichttoortsen die op afstand - via een memorial-site op internet - kunnen worden aangestoken. Op die manier zijn de mensen die langs het herdenkingsveld komen getuige van deze 'rouwverwerking-op-afstand'. De tweede prijs (5.000 euro) ging naar het Amsterdamse kunstenaarsduo Joes Koppers en Susann Lekas voor hun project 'Public Expanse/Optional Time'. Op een groot beeldscherm, verborgen in een spiegel, op een perron, krijgen wachtende reizigers nietsvermoedend real time, vertraagde en toegevoegde beelden van andere reizigers en fictieve personages te zien. De derde prijs ging naar de Brit Marcus Kirsch, die met zijn 'Urban Eyes' een service voorstelt die twee 'natuurlijke' netwerken combineert: het netwerk van beveiligingscamera's in een bepaalde stad en de plaatselijke duivenpopulatie. Door de duiven elektronische waarnemingsunits (RFID-tags) in te laten slikken, kunnen stadsbewoners via een internetsite de vliegbewegingen volgen. Tegelijkertijd maken de duiven met hun bewegingen een poëtisch kijkje in het beeldarchief van de beveiligingscamera's - de ogen van de stad - mogelijk. Fusedspace is opgezet omdat het gebruik van de openbare ruimte verandert en ideeën daarover opnieuw worden gedefinieerd. Schijnbaar in zichzelf pratende wandelaars die mobiel bellen, computergebruikers die overal informatiebronnen hebben: de openbare ruimte en de huiskamer raken verstrengeld. De openbare ruimte staat dus als ontwerpopgave weer op de agenda, en wordt herontdekt als verblijfsruimte. In november worden enkele Fusedspace-concepten concreet uitgewerkt tijdens het Dutch Electronic Arts Festival (DEAF04) in Rotterdam. Alle inzendingen zijn te zien op www.fusedspace.org. Op deze site is ook de radio-uitzending van de prijsuitreiking 24 uur per dag te beluisteren.

Fusedspace is een initiatief van Stroom haags centrum voor beeldende kunst, de Informatie WerkPlaats Den Haag, SKOR Stichting Kunst en Openbare Ruimte, Premsela stichting voor Nederlandse vormgeving in samenwerking met V2 - Instituut voor de Instabiele Media, DEAF Dutch Electronic Arts Festival en Doors of Perception. Fusedspace wordt mede-gefinancierd door de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Den Haag.



Ingezonden persbericht