Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
16 juli 2004
VROM bestudeert opvallende resultaten vuurwerkonderzoek

Het ministerie van VROM zal zich de komende maanden buigen over de resultaten van een vuurwerkonderzoek die bij het ministerie zijn gemeld. In een afstudeeronderzoek van de Koninklijke Militaire Academie is aangetoond dat bepaalde soorten vuurwerk ook als gevolg van een schokgolf kunnen worden ontstoken en is een aanwijzing verkregen dat vuurwerk hierbij gedeeltelijk explosief reageert.

Het onderzoek is onder begeleiding van de KMA uitgevoerd. De resultaten zijn vervolgens gemeld aan het ministerie van VROM. Het onderzoek geeft aan dat professioneel vuurwerk ontstoken kan worden door een van buiten komende schokgolf. Bovendien lijkt het erop dat het op deze manier ontstoken vuurwerk zeer heftig (mee)reageert, waardoor een kettingreactie op gang kan komen. De onderzoekers wijzen in dit verband op de keten van gebeurtenissen bij de ramp in Enschede.

Het ministerie van VROM neemt deel aan internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de risico's van vuurwerk. De resultaten van het KMA-onderzoek zullen zo snel mogelijk door een groep experts kritisch worden beschouwd. Dit gebeurt in overleg met de onderzoekers. Wanneer hieruit blijkt dat bij het onderzoek een relevante methodiek is gehanteerd, zal VROM op korte termijn een vervolgonderzoek starten om de resultaten te reproduceren en te verifiëren. Pas dan zullen eventuele beleidsconclusies worden getrokken. Hoewel consumentenvuurwerk niet getest is, zal bij het eventuele vervolgonderzoek ook nadrukkelijk naar consumentenvuurwerk worden gekeken. Het ministerie van VROM zal de branche informeren over de voorlopige onderzoeksresultaten. Op korte termijn is het niet noodzakelijk om vooruitlopend op het vervolgonderzoek aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen. Detailhandelaren die rond de jaarwisseling consumentenvuurwerk verkopen, hebben in de zomermaanden geen voorraden liggen. Opslagplaatsen van consumentenvuurwerk die wel voorraden hebben liggen, moeten voldoen aan strengere veiligheidseisen. Handelaren in professioneel vuurwerk hebben in alle seizoenen voorraden, maar zijn ook gehouden aan strengere veiligheidsmaatregelen. Bovendien zijn deze bedrijven niet gevestigd in de buurt van woningen, scholen of ziekenhuizen. De VROM Inspectie ziet erop toe dat deze regels worden nageleefd.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18204 )