Openbaar Ministerie

Persberichten

Amsterdam, 16 juli 2004

Veroordelingen na voetbalvandalisme op sportpark De Toekomst

Hedenmiddag heeft de politierechter van de rechtbank in Amsterdam twee mannen veroordeeld tot 120 uur taakstraf, twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaren, waaraan de bijzondere voorwaarde is gekoppeld van een stadionverbod met meldingsplicht, voor het plegen van openlijk geweld na afloop van de wedstrijd Jong Ajax Jong Feijenoord op 15 april 2004. Tijdens de ongeregeldheden werden de spelers en technische staf van Jong Feijenoord belaagd en mishandeld door aanhangers van Ajax.

Na afloop van deze gebeurtenis, is er door negen politiemensen gedurende enkele weken grootschalig rechercheonderzoek verricht. Behalve dat er 37 mensen gehoord zijn, is er gebruik gemaakt van beeldmateriaal dat van de ongeregeldheden beschikbaar was. In totaal zijn er vijf verdachten aangehouden (waarvan één zich vrijwillig heeft gemeld). Drie van de verdachten zijn na verhoor heengezonden, de overige twee stonden vandaag terecht.

De verhoren en het beeldmateriaal hebben verder geen concrete aanwijzingen opgeleverd in de richting van andere verdachten. Getuigen en ook de spelers en leden van de technische staf van Jong Feijenoord hebben geen signalementen en/of namen kunnen verstrekken op grond waarvan nieuwe verdachten in beeld kwamen. Het onderzoek is inmiddels afgerond. Mocht er nieuwe bruikbare informatie binnenkomen of verdachten zich alsnog vrijwillig melden zal het onderzoek direct worden heropend.

Stadionverbod voor betreders speelveld
Van een groot aantal personen is vast komen te staan dat zij op het speelveld zijn geweest. Ondanks dat dit geen strafbaar feit is waarop het OM kan vervolgen, zullen de gegevens van deze personen naar alle waarschijnlijkheid wel door de politie kunnen worden verstrekt aan Ajax. Ajax kan personen waarvan vaststaat dat zij het speelveld hebben betreden een stadionverbod opleggen.