WSPA

Verbod walvisjacht wellicht opgeheven

Verbod op commerciële walvisjacht wellicht opgeheven

Het vangstverbod voor walvissen dreigt te worden opgeheven. Op de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) die momenteel wordt gehouden in het Italiaanse Sorrento, dreigen de landen die voor hervatting van de walvisjacht zijn in de meerderheid te geraken. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor het welzijn van de walvis, zegt de World Society for the Protection of Animals (WSPA). De WSPA voert een coalitie aan van meer dan 140 dierenbeschermingsorganisaties die sinds maart van dit jaar campagne voert voor de walvis.

De Nederlandse IWC-commissaris Giuseppe Raaphorst, directeur Natuur van het Ministerie van LNV, liet de WSPA deze maand nog weten het welzijn van de walvis een zeer belangrijke zaak te vinden. Of Nederland zich tijdens de IWC-vergadering echter ronduit zal uitspreken voor het welzijn van de walvis, is twijfelachtig.

De coalitie van dierenbeschermers vraagt de deelnemende landen dringend de commerciële en wetenschappelijke walvisjacht af te wijzen vanwege de wreedheid waarmee die walvisjacht gepaard gaat. Uit het wetenschappelijke coalitierapport 'Troubled Waters' blijkt dat het onmogelijk is een walvis op zee op humane wijze te doden. Onder leiding van de WSPA pleiten de dierenbeschermers dan ook voor een uiteindelijke stopzetting van de gehele commerciële en wetenschappelijke walvisjacht.

Het huidige vangstverbod ('moratorium') stamt uit 1986. Ondanks dit verbod gaan Noorwegen, Japan en IJsland gewoon door met de jacht. Sinds 1986 zijn er al 20.000 walvissen gevangen.