Politie Groningen

Persberichten zaterdag 17 juli 2004

Provincie Groningen 17-07-2004 -

Leek: man aangehouden
In een woning aan de Goldbergsingel in Leek heeft de politie vrijdagnacht een 19-jarige man uit Leek aangehouden. De man werd door bewoners slapend aangetroffen in een stoel in de serre van hun huis. De man kon de serre binnenkomen omdat de toegangsdeur niet bleek te zijn afgesloten. Bij het politieonderzoek bleek dat de verdachte naar alle waarschijnlijkheid eerder in de nacht een raam van een horecapand aan De Dam in Leek had vernield. De verdachte, die merkbaar onder invloed van alcohol verkeerde, is meegenomen naar het bureau en voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Appingedam: inbreker aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht aan de Doede van Amsweerlaan in Appingedam een 30-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man wordt verdacht van inbraak. Omwonenden hoorden geluiden in een leegstaande flat en belden de politie. Getuigen meldde de gewaarschuwde agenten dat ze een man hadden zien wegrennen. Bij onderzoek bleek er in een kelderbox te zijn ingebroken. Bij de flat werd een onbeheerde fiets aangetroffen, mogelijk eigendom van de inbreker. Er werd een speurhond ingezet die korte tijd later een man vond die zich op het platte dak van een garagebox had verstopt. De verdachte werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. De man heeft vermoedelijk levensmiddelen die in de kelderbox waren opgeslagen gestolen.

t Zandt
Een 32-jarige man uit Delfzijl is vrijdagavond door de politie aangehouden in een café aan de Hoofdstraat in t Zandt. De man wordt verdacht van diefstal van een bromfiets en vernieling van een ruit van een woning aan de Tuinbouwstraat in t Zandt. De bewoner van het pand belde de politie toen er plotseling een ruit van zijn woning werd ingegooid. De verdachte ging er op een brommer vandoor en agenten troffen de man in het café aan. De brommer bleek eigendom van de bewoner. De verdachte werd meegenomen en ingesloten voor nader verhoor.

Holwierde: gewonden bij ongeval
Bij een éénzijdig verkeersongeval op de Hogelandsterweg in Holwierde zijn vrijdagmiddag een 19-jarige man uit Spijk en zijn 14-jarige broer, eveneens uit Spijk gewond geraakt. Beide slachtoffers zaten in een auto, bestuurd door de 19-ajrige man. Die reed, vermoedelijk door onoplettendheid, in een bocht rechtdoor en botste tegen een middengeleider. De bestuurder kreeg de auto niet meer onder controle waarna de wagen in de dwarsslip kwam en achterstevoren in een sloot belandde. De bestuurder kon zelf uit de auto komen en werd met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De passagier raakte bekneld en is door de brandweer uit de zwaar beschadigde auto bevrijd. Ook hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De auto is door een berger uit de sloot getakeld. De Hogelandsterweg is ruim twee uur voor het verkeer afgesloten geweest. Het verkeer werd omgeleid.

Garnwerd: motorrijdster gewond bij ongeval
Een 31-jarige motorrijdster uit Groningen is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een éénzijdig verkeersongeval op de Hunzeweg in Garnwerd. De vrouw ging door onbekende oorzaak met haat motor onderuit en liep schouderletsel op. Ze is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Hoogezand: automobilist weigert ademanalyse
De politie heeft vrijdagnacht in de Ferdinand Bolstraat in Hoogezand een 40-jarige automobilist uit Foxhol aangehouden. De man bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het bureau voor de ademanalyse, maar de weiderde daaraan mee te werken. Hij krijgt proces-verbaal voor de weigering. Aan het bureau bleek dat de verdachte nog een geldboete van ruim 200 euro had openstaan. Hij kon die niet betalen en is overgedragen aan de parketpolitie. De man is ingesloten.

Scharmer: automobilist onder invloed
Aan de Hoofdweg in Scharmer heeft de politie vrijdagnacht een 34-jarige automobilist uit Westerbroek aangehouden voor rijden onder invloed. Bij een verkeerscontrole bleek de man te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.12 promille werd vastgesteld. De verdachte is na verhoor heengezonden. Hij kreeg een rijverbod van 5 opgelegd.

Oude Pekela: jongeren aangehouden
Drie jongens in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar allen uit Oude Pekela zijn vrijdagnacht door de politie aangehouden in de Appelhof in hun woonplaats. De drie bevonden zich met nog meer jongeren in een speeltuintje en veroorzaakten ernstige lawaaioverlast voor de omgeving. Bij de komst van de politie rende een groot deel van de groep weg. De zes jongeren die overbleven wilden een discussie met agenten aangaan. Gezien het alcoholgebruik van de groep en het tijdstip volstonden de agenten met een verzoek aan de jongeren het kalm aan te doen en de lawaaioverlast te beëindigen. Hierop werden de zes nog luidruchtiger en de agenten stuurden ze uit de speeltuin. De 17-jarige verdacht weigerde zijn naam op te geven en werd aangehouden. Zijn 15-jarige kompaan wilde dit beletten en werd daarop aangehouden voor ambtsbelemmering. Beide verdachten verzetten zich tegen de aanhouding en moesten worden geboeid. Tijdens het boeien van één van hen kwam de 16-jarige hard aanrijden op een fiets. Vlak bij de politieauto sprong de knaap van de fiets en gaf die een harde zet mee. Een politieman kon voorkomen da hij door de fiets werd geraakt en het rijwiel botste vervolgens hard tegen de politieauto aan waadoor schade aan de surveillanceauto ontstond. Daarop werd ook de derde verdachte aangehouden. Ze werden meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen de knapen is proces-verbaal opgemaakt voor het veroorzaken van nachtrumoer, belediging, verzet en vernieling.

Winschoten: automobilisten onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie vrijdagnacht aan de Beertsterweg in Winschoten een 21-jarige automobilist uit Oostwold aangehouden. De man bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. Bij de ademanalyse aan het bureau werd 1.13 promille alcohol gemeten. Vrijdagavond hield de politie, ook aan de Beertsterweg, een 43-jarige automobilist uit Winschoten aan. Ook hij bleek te veel te hebben gedronken. De man scoorde bij de ademanalyse
1.17 promille. Tegen beide verachte is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. Na verhoor zijn beiden met een rijverbod van 5 uur heengezonden.

Groningen: automobilist (onder invloed) negeert stopteken Aan de Rademarkt in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 30-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. De man reed in de Gelkingestraat en kreeg daar een stopteken van een politieauto. De man stopte niet en reed met verhoogde snelheid weg in de richting van het Zuiderdiep. Hij sloeg de Carolieweg in en reed vervolgens via de Oosterstraat en de fiets doorsteek in het Zuiderdiep de Rademarkt op. Daar kon hij worden staande gehouden. De man bleek te hebben gedronken en werd meegenomen. Omdat hij naast alcohol ook drugs had gebruikt is van de man een bloedproef afgenomen. Hij is na verhoor opnieuw aangehouden omdat hij werd gezocht voor oplichting. De man is ingesloten. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Groningen: bromfietsster aangehouden
Een 30-jarige bromfietsster uit Groningen is vrijdagnacht door de politie wegens rijden onder invloed aangehouden in de Brugstraat in Groningen. De vrouw droeg geen helm en bleek bij controle te veel te hebben gedronken. Ze is meegenomen en bij de ademanalyse werd 1.65 promille alcohol gemeten. De vrouw kreeg proces-verbaal en is na verhoor heengezonden met een rijverbod van 8 uur.

Groningen: bestuurder brommobiel onder invloed
De politie heeft vrijdagnacht aan de Sibrandaheerd in Groningen de bestuurder (23) van een brommobiel aangehouden. De Groninger bleek bij controle te veel te hebben gedronken. De ademanalyse aan het politiebureau wees 1.75 promille uit. Na verhoor is de man heengezonden met een proces-verbaal voor rijden onder invloed en een rijverbod van 9 uur.

Groningen: veelpleger treft verkeerde klanten
In de Roodeweeshuisstraat in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 32-jarige veelpleger uit Groningen aangehouden. De man reed op een mountainbike en bood die fiets voor 20 euro aan twee wandelaars te koop aan. Die wandelaars echter bleken twee in burger geklede politiemensen te zijn. Die hielden de man aan op verdenking van fietsendiefstal. Hij werd meegenomen naar het bureau en ingesloten. De politie onderzoekt waar de fiets is gestolen.

Groningen: pitbullachtige hond in beslag genomen
De politie heeft vrijdagavond in de Jacob van Ruysdaelstraat in Groningen de hond van een 48-jarige man uit Groningen in beslag genomen. Het dier, kruising tussen een Pitbull en een Staffordshire Terriër, viel zonder aanleiding de hond (Westhighland White Terriër) van een wandelende vrouw (39) aan. De aanvallende hond bleef het andere dier in een beetgreep houden en door tussenkomst van een passant liet de hond uiteindelijk zijn slachtoffer los. Diens baasje moest het diertje onder dierensartsbehandeling stellen. Bij onderzoek bleek het hondje meerdere hechtwonden te hebben opgelopen. In overleg met de Officier van Justitie is de andere hond vervolgens door de politie in beslag genomen. Politieonderzoek heeft uitgewezen dat dit dier inmiddels bij meerdere bijtincidenten betrokken is geweest. Nader onderzoek door de Algemene Inspectiedienst (AID) moet uitwijzen of de in beslag genomen hond inderdaad een (verboden) pitbullachtige is. Alsdan wordt tegen de eigenaar proces-verbaal opgemaakt.