Politie Friesland

Politieberichten 16/6 13.00 uur t/m 17/6 13.00 uur

Fryslân 17-07-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen van 08.00 t/m 15.00 uur terecht bij Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Op vrijdag om 14.20 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de van Dekemalaan. Een 69-jarige fietster uit Heerenveen reed over het fietspad richting de spoortunnel. Ter hoogte van de rotonde van de Dekemalaan stak de fietster de weg over waarbij ze werd voorgelaten door een automobilist. Een 23-jarige automobilist uit Heerenveen kwam uit de richting Koornbeursweg en reed richting de van Dekemalaan. Hij kon de fietster niet ontwijken ondanks hard remmen, een aanrijding was het gevolg. De fietster raakte gewond en is met de ambulance naar de Tjongerschans overgebracht met knieletsel.

Leeuwarden: belediging, aanhouding verdachte
Op vrijdag om 19.30 uur heeft de politie een 46-jarige inwoner uit Leeuwarden aangehouden. De man stak zijn middelvinger op naar een surveillerende motoragent en tevens schold de verdachte de agent uit. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt. De verdachte kreeg verder nog een boete voor openbare dronkenschap.

Drachten: aanrijding met letsel
Op vrijdag om 19.30 uur heeft er een eenzijdige aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Rijksweg A7. Een 25-jarige automobiliste uit Wouterswoude reed over de A7 vanuit de richting Heerenveen en nam de afslag Leeuwarden / Oosterwolde. Op de afrit verloor de automobiliste de controle over de auto en botste frontaal tegen de vangrail aan de linkerzijde van de afrit. De vrouw is met nekklachten met de ambulance naar Nij Smellinghe in Drachten gebracht.

Terherne: explosie pleziervaartuig
Het jacht van een 68-jarige inwoner uit Nijmegen is op vrijdag om 18.45 uur total loss geraakt. De man had het schip net gekocht en was zijn spullen op het schip in een boothuis aan de Syl aan het inladen. Tevens had hij het koelkastje dat op gas werkte, aangesloten. Daarop vond er een explosie plaats waarbij de gehele bovenzijde van het schip weggeslagen werd. Er raakte niemand gewond. Twee kleine brandjes aan boord konden zelf geblust worden. Een aantal schepen die ook in het boothuis lagen, hebben schade opgelopen. De precieze schade is nog niet bekend.

Sneek: openlijke geweldpleging, verdachten aangehouden
Op vrijdag om 21.30 uur kreeg de politie een melding van openlijke geweldpleging op de Keizersmantel. De politie trof daar vier minderjarige jongens uit Sneek aan. Zij zijn allen aangehouden als verdachten voor de openlijke geweldpleging. Tijdens verhoor bekenden zij een aantal bakstenen en een plastic buis in het water te hebben gegooid. Na verhoor zijn de verdachten allemaal weer in vrijheid gesteld.

Harkema: bezit harddrugs, aanhouding verdachten
Op vrijdag om 22.00 uur heeft de politie vier verdachten aangehouden in een woning aan de Elzen. Zij werden ervan verdacht in het bezit te zijn van en te handelen in harddrugs. In de woning werd een hoeveelheid hasj, weed en cocaïne aangetroffen. Ook in de auto van een van de verdachten werd harddrugs aangetroffen. De politie heeft de harddrugs in beslag genomen. De verdachten zijn voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Het betreft een 31-jarige inwoner uit Harkema, een minderjarige verdachte, een 19-jarige en een 20-jarige inwoner uit Drachten.

Bolsward: woninginbraak, verdachte aangehouden
Op zaterdag om 02.00 uur kreeg de politie een melding van een inbraak in een woning aan de Stoombootkade. De 34-jarige bewoonster bemerkte dat er in haar woning werd ingebroken. Zij begon te schreeuwen waarop de verdachte schrok en de gestolen scanner en laptop liet vallen en de woning verliet. De politie kreeg van de bewoonster het signalement van de verdachte door. De politie ontdekte op de Eekwerdlaan zittende op een bankje een verdachte die aan het signalement voldeed. Daarop is de verdachte aangehouden door de politie, het betreft een 19-jarige inwoner uit Leeuwarden.

Leeuwarden: bedreiging, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 04.00 uur kreeg de politie een melding van een bedreiging in de Grote Hoogstraat. De politie kreeg van omstanders te horen dat een 30-jarige inwoner uit Oldenburg die in een nisje zat, een mes bij zich had waarmee hij gedreigd zou hebben. De politie trof het mes in het nisje aan waar zojuist de verdachte had gezeten. De politie heeft de verdachte daarop aangehouden en het mes
inbeslaggenomen. Uit verklaringen bleek dat er ruzie was ontstaan nadat iemand met een fiets een ruit bij een uitgaansgelegenheid had ingegooid. De eigenaar van de fiets was boos geworden en de verdachte was zich met de zaak gaan bemoeien waarbij hij dreigde met het mes.

Franeker: inbraak woning, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 06.00 uur kreeg de politie een melding van een inbraak in een woning aan de Jan Piebengastrjitte. Een omwonende had een man in de achtertuin van de betreffende woning gezien. Achter de woningen van de Piebengastrjitte zag de politie net tussen twee schuurtjes de verdachte weglopen met een dvd-speler onder de arm. De politie heeft de 41-jarige verdachte uit Franeker aangehouden. De 29-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden.

Vrijdag 22.35 uur, Houtlaan te Drachten, 39-jarige automobiliste uit Nij Beets, 855 ugl, rijbewijs is ingevorderd.
Vrijdag 22.30 uur, Hoofdweg te Lies (Terschelling), 44-jarige automobilist uit Nieuwveen, 260 ugl, rijverbod van 1 uur. Zaterdag 00.15 uur, Stationsweg te Grou, 56-jarige automobilist uit Marum, 270 ugl, rijverbod van 1 uur.
Zaterdag 00.15 uur, Oudebildtdijk te Sint Jacobiparochie, 47-jarige automobilist uit Sint Jacobiparochie, 480 ugl, rijverbod van 4 uren. Zaterdag 00.45 uur, Markt te Burgum, 26-jarige automobilist uit Twijzelerheide, 235 ugl, rijverbod van 235 ugl., rijverbod van 1 uur. Zaterdag 00.10 uur, Steenwijkerweg in De Blesse, 62-jarige automobilist uit Steggerda, de automobilist was recalcitrant en schold de politiebeambte uit waardoor hij ook proces-verbaal kreeg opgelegd voor belediging. Er is geen uitslag van de ademtest omdat de verdachte niet wilde meewerken, hierop is hij ingesloten.
Zaterdag 02.00 uur, Hogedijken te Dokkum, 25-jarige auromobilist uit Dokkum, 250 ugl, rijverbod van 1 uur.
Zaterdag 04.00 uur, Vleesmarkt te Heerenveen, 26-jarige automobilist uit Heerenveen, de blaastest mislukte tot vier keer toe waarop de verdachte is aangehouden. Op het bureau was hij erg recalcitrant, de auto is inbeslaggenomen.