Stadsdeel Amsterdam-Noord

Herdenking bombardementen 1943

Eénenzestig jaar geleden, op 17, 25 en 28 juli 1943, vonden drie bombardementen plaats die waren gericht op de Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord. Daarbij kwamen in totaal 202 mensen om het leven, waarvan er 92 op de Noorderbegraafplaats hun laatste rustplaats vonden. Hun kleinkinderen hebben inmiddels afstand gedaan van de graven. Met het verdwijnen van de grafstenen dreigt de herinnering aan dit aspect van de geschiedenis van Amsterdam-Noord te verdwijnen.

Vorig jaar is op de Noorderbegraafplaats een monument geplaatst dat de herinnering aan de slachtoffers en aan deze historische gebeurtenis levend houdt. Op 17 juli 2004 is op de Noorderbegraafplaats een herdenkingsbijeenkomst waarbij de slachtoffers herdacht worden.

Programma:

* 14.45 uur: aula Noorderbegraafplaats open
* 15.00 uur: welkom door K. de Beurs, beheerder Noorderbegraafplaats; inleiding over de bombardementen door dhr. P. Roemer

* 15.30 uur: kranslegging door mw J. Peppels bij het herdenkingsmonumen

* 15.45 uur: informeel samenzijn

In de aula van de Noorderbegraafplaats is op 17 juli een expositie met fotos van de gevolgen van de bombardementen te zien. Deze tentoonstelling is ingericht door de Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord.