Cultureel Organisatiebureau Artifex

Manet en de Zee, Amsterdam ~ zaterdag 17 juli 2004 Na koffie/gebak in het A'dam Centre Hotel volgt een dialezing door een kunsthistoricus over Edouard Manet (1832-1883) in relatie met zijn maritieme werk. Deze vader van het Impressionisme heeft veel zeewerken gemaakt. De expositie 'Impressies van de zee' belicht echter voor het eerst dit specifieke aspect van zijn oeuvre. Ook komen zowel de invloed van vroegere tradities op het gebied van het schilderen van zeegezichten aan bod, als ook de vernieuwing die Manet in dit genre tot stand bracht. Verder toont men werken van voorlopers en tijdgenoten zoals Courbet, Whistler en andere Impressionisten. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met The Art Institute of Chicago en het Philadelphia Museum of Art. Na de dialezing volgt een korte wandeling naar het Van Gogh Museum waar u met een kunsthistoricus de expositie bezoekt. Natuurlijk kunt u na de rondleiding desgewenst langer in het museum blijven. Tijden: 10.00 - 13.15 uur. Prijs: ¤ 50,-.

Haagse Hofjes ~ zaterdag 24 juli en zaterdag 14 augustus Na de koffie/gebak in het Carlton Ambassador Hotel bezoekt u in Museum Mesdag een expositie over de Haagse hofjes. Aan de hand van maquettes en objecten is veel te leren over het ontstaan en de historie van de Haagse hofjes. De lunch volgt in het Carlton Ambassador Hotel. Hierna rijdt een bus u naar het centrum en bezoekt u 't Hoofts Hofje (1754), het Hof van Nieuwkoop (1662) en het Heilige Geesthofje. Dit uit 1616 daterend hofje is het oudste van Den Haag. Bijzonder hier is de dubbele binnentuin die uw bezoek zeker waard is. De excursie eindigt met een bezoek aan het Hof Van Wouw. Hier ziet u ondermeer het regentenhuis en de tuin der hesperiden die nog lang dienst heeft gedaan als toeleverancier van vers fruit voor de bewoonsters. Tijden: 10.15 - 17.15 uur. Prijs: ¤ 88,-.

Buiten aan de Amstel met een flamencoprogramma ~ vrijdag 6 augustus Na koffie/gebak in het A'dam Centre Hotel rijdt u per bus naar het Johannapark. Deze charmante binnentuin wordt door alle de bewoners bij gehouden. Met hagen en zithoekjes is voldoende beslotenheid gewaarborgd. Er zijn verbindingen gemaakt met behulp van rozen, clematissen, vruchtbomen en vaste planten. Door de beschutte ligging gedijen ook Mediterrane planten als de welriekende Choisya Ternata, perzik en vijg hier goed. Na een busrit ziet u de Amsteltuin. Vervolgens rijdt u naar Wester-Amstel. Dit oudste, nog bestaande buiten aan de Amstel dateert uit 1720. Ooit telde de rivier ruim zestig buitenplaatsen waar rijke Amsterdammers vroeger verkoeling zochten tijdens de zomer. De tuin van Wester-Amstel bevat siertuinen, een stinzentuin, een boomgaard met oude fruitgewassen en een warmoestuin. U dineert in LUTE Restaurant, vanwaar u per bus het Concertgebouw bereikt. U maakt hier een wervelend Flamencoprogramma mee uit de serie 'Wereldconcerten'. Voor u speelt Manuel Reyes y Grupo. Tijden: 13.30 - 23.00 uur. Prijs: ¤ 117,50. Desgewenst kunt u ook enkel het diner en het concert boeken. Tijden: 18.00 - 23.00 uur. Prijs: ¤ 95,-.

Fotoportretten van Amsterdam en jazzconcert door Michiel Borstlap ~ zaterdag 7 augustus Gezeten aan de Amstel serveert men u eerst koffie/gebak in Café Dantzig aan de Amstel. Dan nodigt een kunsthistoricus u uit voor een wandeling met bezoek aan het Amsterdams Historisch Museum. Tijdens uw rondgang door de expositie 'Breitners Amsterdam', komt de stad van 1900 voor u met schilderijen en foto's tot leven. De wandeling leidt ook naar het Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM) aan de Keizersgracht waar op dat moment een foto-expositie te zien is van markante fotograaf Cas Oorthuis (1908-1975). Bijzonder is dat u in FOAM ook kunt genieten van een aperitief en diner. Na een boottocht bereikt u het Concertgebouw. Hier begint om 21.00 uur een jazzconcert door Michiel Borstlap & vrienden. Tijden: 13.30 - 23.00 uur. Prijs: ¤ 110,-.

Manet met diner in Hotel Okura & een concert, Amsterdam ~ zondag 29 augustus Deze zomer toont het Van Gogh Museum een overzicht van het maritieme werk van Edouard Manet (1832-1883). Deze vader van het Impressionisme heeft meerdere zeewerken op zijn naam staan. De expositie 'Impressies van de zee' belicht echter voor het eerst dit specifieke aspect van zijn oeuvre. Ook komen zowel de invloed van vroegere tradities op het gebied van het schilderen van zeegezichten aan bod, als ook de vernieuwing die Manet in dit genre tot stand bracht. Verder toont men werken van voorlopers en tijdgenoten zoals Courbet, Whistler en andere Impressionisten. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met The Art Institute of Chicago en het Philadelphia Museum of Art. Na dit begeleid museumbezoek volgt een busrit naar het Hotel Okura. Hier gaat u aan tafel voor een driegangen diner. Na een korte busrit luistert u in het Concertgebouw naar het Radio Kamerorkest onder leiding van Gérard Korsten. Op het programma staat 'Il re Pastore' van Mozart. Tijden: 14.00 - 23.30 uur. Prijs: ¤ 140,-.

Aanmelden:
Indien u zich voor een van deze arrangementen wilt aanmelden, dan kunt u een e-mail sturen met uw naam, adres en woonplaats en het aantal deelnemers naar Artifex. Na ontvangst van uw betaling op giro 617780 of bank 68.66.57.926 (t.n.v. Artifex Travel, De Erven 2, 1151 AS Broek in Waterland) zenden wij u twee weken voor aanvang van het arrangement een schriftelijke bevestiging. Voor meer informatie zijn wij bereikbaar op tel. (020) 620 81 12.

info@artifex-travel.nl