Gemeente Haarlem


Stichting Internationaal Orgelconcours


PERSBERICHT

Internationaal Orgelfestival Haarlem 2004
Grote of St. Bavokerk

Van 17 t/m 31 juli vindt in de Grote of St. Bavokerk weer het tweejaarlijkse Internationaal Orgelfestival plaats. Ook voor de niet-orgelkenners biedt het festival dit jaar een bijzonder aantrekkelijk programma, waarin niet alleen veel te horen, maar ook van alles te zien zal zijn.

OPENINGSMANIFESTATIE zaterdag 17 juli 13.00, 14.30 en 16.00 uur
Op deze middag zijn er in 3 concerten met optredens door diverse ensembles van allerlei pluimage. Speciaal voor dit concert wordt er midden in de kerk een Concert-carillon opgesteld, bestaande uit 50 bronzen klokken, totaalgewicht 2800 kg. De beiaardier Boudewijn Zwart zal dit instrument solo bespelen maar ook in de onge-bruikelijke combinatie met een duo gitaar/mandoline. Het bijzondere is dat normaal de beiaardier hoog in de toren zit en men niet ziet hoe het instrument bespeeld wordt. Deze middag wordt dat eens zichtbaar gemaakt. Dit geldt eveneens voor de organisten die optreden: Jos van der Kooy, Gerrie Meijers en Anton Pauw; zij via een videoscherm beneden in de kerk te zien. Gespeeld worden o.a. de beroemde Toccata in d van Bach en een feestelijk werk van Vivaldi. Twee Russische ensembles, het ene met blazers, het andere met 3 accordeons en een tuba, zijn voor deze middag uitgenodigd. Ze spelen o.a. delen uit de Water Music van Händel en arrangementen van bekende orgelwerken van o.a. Bach en Franck
Het Nederlands Fluitkwartet brengt muziek met als motto 'het levende orgel'. Het kwartet speelt muziek waarin de klank van het orgel zal worden nagebootst, wat speciaal in de Bavo met zijn enorme akoestiek een bijzonder effect zal hebben. Tenslotte zijn er luchtige optredens door het 'Gheselscap Goet ende Fyn', dat optreedt in middeleeuwse kleding met allerlei soorten oude instrumenten. De concerten zijn vrij toegankelijk. De grote deuren onder het orgel (Lepelstraat) staan de hele middag open.

45e Internationaal Orgelimprovisatieconcours
Dinsdag 20 t/m donderdag 22 juli (tijden: zie onder)
Haarlem is beroemd om zijn Christian-Müller-orgel uit 1738 in de Bavokerk. Het orgel telt maar liefst 5000 pijpen, variërend in lengte van een paar centimeters tot bijna 11 meter. Met zijn onuitputtelijke klankmogelijkheden vormt het een ideaal instrument voor het Orgelimprovisatie-concours, als altijd een vast onderdeel van het festival. Improviseren is het ter plekke bedenken en uitvoeren van een muziek-stuk aan de hand van een korte melodie, ook wel thema genoemd. Acht jonge organisten en één organiste, uit Nederland, Duitsland, Slowakije en Hongarije, zijn dit keer geselecteerd om aan de wedstrijd deel te nemen. Er zijn twee voorronden en een finale. De voorronden zijn op: dinsdag 20 juli (17.00, 19.15 en 20.15 uur, Toegang Euro 5,--) en woensdag 21 juli (19.00 en 20.15 uur met 7 deelnemers, Toegang Euro 5,-). De finale is op donderdag 22 juli (20.15 uur met 4 geselecteerde kandidaten Toegang Euro 7,--). In elke ronde wordt geïmproviseerd over een ander thema. De deelnemers krijgen telkens een uur voorbereidingstijd. Een internationale jury beoordeelt wie van hen daarbij het meest inventief, inspirerend en kunstig uit de bus komt.


Internationaal Orgelfestival Haarlem 2004
Grote of St. Bavokerk

FINALE IMPROVISATIECONCOURS Donderdag 22 juli 20.15 uur
Op donderdag 22 juli is de Finale van het Internationaal Orgelconcours.
Vier geselecteerde kandidaten zullen om de prijs wedijveren. Na afloop van de uitslag is de officiële prijsuitreiking waar iedereen bij kan zijn.
Toegang Euro 7,--

VOCAAL ENSEMBLE 'SETTE VOCI' Zondagavond 25 juli 19.00 uur
o.l.v. Peter Kooij
Op zondagavond 25 juli 19.00 uur is er een optreden van het jonge vocale ensemble Sette Voci. De zeven professionele zangers, afkomstig uit Nederland, Duitsland, Letland en Frankrijk geven een uitvoering van het magistrale a cappellawerk 'Lagrime di San Pietro' ('De boetetranen van de heilige Petrus') van de componist Orlando di Lasso (1532-1594). Dirigent is Peter Kooij, o.a. wereldwijd bekend als Bach-vertolker. Sette Voci voerde de compositie eerder uit op festivals in Duitsland en Italië, waarbij men zeer onder de indruk was van de vocale perfectie van de groep. Op drie momenten zal de Duitse organist Theo Brandmüller op het Müller-orgel improviseren. Hij zal zich daarbij laten inspireren door de koorteksten
Toegang vrij

BACH-INTERPRETATIECONCERT Maandag 26 juli 20.15 uur
Op maandag 26 juli wordt een Bachinterpretatie-concert op het Müller-orgel gegeven: Drie internationaal bekende organisten: Lorenzo Ghielmi, Ludger Lohmann en Jacques van Oortmerssen geven elk hun versie van Bachs bekende Tocaata und Fuge d-moll en enkele andere werken. Het zal voor het publiek een zeer boeiende ervaring opleveren het spel van deze drie Bach-specialisten met elkaar te vergelijken. Na afloop van het concert volgt er gelegenheid tot discussie over de verschillende uitvoeringen, waarbij het publiek ook vragen kan stellen.
Toegang: Euro 7,--

MIDDELEEUWSE MUZIEK Woensdag 28 juli 20.15 uur
Speciaal voor dit concert wordt voor het koorhek van de Bavo een Middeleeuws orgel geplaatst. Het zgn. Theophilus-orgel is een unieke reconstructie van een middeleeuws orgel, gebouwd aan de hand van zeer oude beschrijvingen. Een afbeelding uit het zgn. Rutland Psalter uit 1260 heeft onder andere model gestaan voor dit instrument. Het orgel heeft vier grote balgen die bediend worden door twee orgeltrappers die zo het orgel van wind voorzien, zoals dat in vroeger tijden gebruikelijk was. De optredende ensembles zijn 'Super Librum' (orgel, vedel en draailier) en vocaal ensemble Trigon. Beide ensembles hebben zich diepgaand beziggehouden met de bestudering van oude muziekhandschriften. Op het programma staan liederen over het leven van Maria Magdalena, een heilige die in de Middeleeuwen bijzondere verering genoot.
Toegang: Euro 15,--


Inlichtingen:
Tel.nr. 023 - 5115733
E-mail: organfestival@haarlem.nl / hendriel@haarlem.nl


/ Postbus 3333 / 2001 DH Haarlem / Nederland
Tel. +31- (0)23-5115733 / Fax +31-(023) -5115743 / organfestival@haarlem.nl / www.orgamfestival.nl
---- --