Ingezonden persbericht


Rondleiding Rietveld en tijdgenoten

Zaterdag 17 juli 2004

Architectuurcentrum Aorta organiseert op zaterdag 17 juli a.s. om 13.00 uur een rondleiding rondom het Wilhelminapark in Utrecht. Deze wandeling voert, onder leiding van gids Sara Zondergeld, langs gebouwen ontworpen door Gerrit Rietveld, zoals het Rietveld-Schröderhuis (1924), de gerenoveerde woningen aan de Erasmuslaan en de chauffeurswoning (1927). Daarnaast wordt aandacht besteed aan projecten van tijdgenoten zoals de eigen woning van S. van Ravesteijn en het paviljoen in het Wilhelminapark (waar Jon Sistermans het restaurant naar een nieuw culinair hoogtepunt probeert te voeren). Dit gebouw wordt wel met de Amsterdamse School stijl aangeduid, maar heeft ook een zeer landelijk romantisch voorkomen. Rondom het park zijn een aantal andere voorbeelden te vinden van de Amsterdamse School, zoals de woningen aan de Frans Halsstraat. Verderop aan de rand van het Wilhelminapark staat een rijtje zeer recente en moderne villa s, waaronder het Dubbelhuis (MVRDV/Mastenbroek).

Een vergelijking tussen het paviljoentje, de moderne villa s en de gebouwen van Rietveld maakt eens te meer duidelijk dat Rietveld zijn tijd ver vooruit was.

LET OP! Er wordt tijdens deze rondleiding geen bezoek gebracht aan Het Rietveld Schröderhuis.

Aanvang : 13.00 uur

Duur: ca. 1 ½ uur

Vertrek: vanaf het Rietveld-Schröderhuis, Prins Hendriklaan 50 A

Kosten: 7,50 euro per persoon (6,25 euro voor U-pas houders, studenten en vrienden van Aorta)

Inschrijving en informatie: Van tevoren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich per e mail opgeven (tours@aorta.nu), maar ook telefonisch of aan de balie.

Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de rondleiding niet door.

Architectuurcentrum Aorta is geopend van woensdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Achter de Dom 14 Utrecht, tel. (030) 2321686.


---

De rondleiding maakt deel uit van het rondleidingenprogramma van architectuurcentrum Aorta langs (moderne) architectuur en landschapsarchitectuur in Utrecht. Het programma voor 2004 staat op onze website www.aorta.nu