Gemeente Nijmegen

Geweld tegen militairen Vierdaagse voorkomen

De politie van Nijmegen heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van het beramen van gewelddadige activiteiten tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse. Het gaat om een 33-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats en een 37-jarige man uit Beek-Ubbergen, beiden met een niet-Nederlandse nationaliteit.

De 33-jarige man wordt verdacht van bedreiging, de 37-jarige van voorbereiding van moord.

De politie heeft donderdagavond aanwijzingen gekregen van mogelijke gewelddadige acties. Burgemeester Guusje ter Horst heeft vervolgens rond haarzelf een beleidsteam geïnstalleerd. Ook heeft zij door een operationeel rampenteam alle mogelijke gevolgen voor de Vierdaagse laten onderzoeken, waaronder afgelasting van de marsen en/of de feesten.

De burgemeester is mede op advies van het Nationaal Coördinatiecentrum tot de conclusie gekomen dat de feesten en de wandelmarsen gewoon door gaan. Wel vraagt zij de wandelaars en feestvierders om alert te zijn op vreemde zaken en deze direct bij de politie te melden.

De ruim tweeduizend Nederlandse militairen gaan als gepland meelopen met de wandelmarsen. De burgemeester adviseert de drieduizend buitenlandse militairen hetzelfde te doen.

Volgens de burgemeester is Nijmegen altijd al goed op eventualiteiten voorbereid; dit jaar echter extra. Zo zijn er zaterdag tijdens de feesten 125 politiemensen op straat, plus extra agenten in burger.

De politie heeft voor de opsporing 270 politiemensen ingezet en vier officieren van justitie. De officier van justitie sluit niet uit dat de verdachten alleen maar hebben geprobeerd paniek te zaaien.

Op dit moment kan niet meer informatie worden gegeven.

Zaterdag 17 juli, 18:45