TROS


Afdeling Communicatie
Hilversum, 16-07-2004

Televisie

TWEE VANDAAG
Uitzending zaterdag 17 juli
Nederland 2 ­ 17.58 uur

ONDERWERP TWEE VANDAAG ZATERDAG 17 JULI

Videobrieven uit Joegoslavie

In TWEE VANDAAG uitgebreid aandacht voor 'Videobrieven'; een serie van twee Nederlandse makers die de zeven publieke televisiezenders van het voormalig Joegoslavië vanaf voorjaar 2005 gaan uitzenden. Per aflevering komen twee partijen aan het woord die voor het uiteenvallen van Joegoslavië, vrienden of goede buren waren. Door de oorlog zijn zij uit elkaar gespeeld. Via de serie zoeken personen schoorvoetend en vaak met angst contact met een dierbare van weleer. Zij vertellen over de oorlog en ook over wat er daarna met hen is gebeurd.

Twee ex-bewoners van een flat in Sarajevo komen aan het woord. Het gebouw stond tijdens de oorlog in de frontlinie. De Bosnisch Servische bewoner was uit angst voor wraak de stad ontvlucht. In 'Videobrieven' zoekt zijn Bosnische buurvrouw contact met hem. Haar actie ontroert hem zeer. In veel gevallen ontstaat zo door wederzijds begrip een hernieuwde vriendschap. De reportage bevat ook een fragment waarin een Bosnische vrouw aan een soldaat van Bosnisch Servische afkomst vraagt, waar de stoffelijke resten van haar kinderen liggen.

De hoofden van deze zeven publieke omroepen waren onlangs in Amsterdam om te praten over de eerste gezamenlijke uitzending sinds het uitbreken van de oorlog ('92-'95).

Katarina Reijger en Eric van den Broek zijn de makers van 'Videobrieven' én van de eerder veelvuldig bekroonde documentaire 'The making of the revolution'. Het tweetal beoogt met de nieuwe serie een eerste aanzet te geven tot algemene verzoening. Dat zij medewerking krijgen van alle omroepen mag heel bijzonder heten in een tijd waarin veel wonden van de oorlog nog open liggen.

De presentatie is in handen van André Zwartbol.

TWEE VANDAAG is ook te vinden op internet. Het adres is www.tweevandaag.nl.